x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Poliţia din Hong Kong a folosit o forţă disproporţionată în timpul marşului de Anul Nou

Poliţia din Hong Kong a folosit o forţă disproporţionată în timpul marşului de Anul Nou

02 Ian 2020   •   10:00
Poliţia din Hong Kong a folosit o forţă disproporţionată în timpul marşului de Anul Nou

Poliţia din Hong Kong a folosit o forţă disproporţionată în timpul marşului amplu de Anul Nou care a scos în stradă 1,3 milioane de persoane, a declarat joi directorul Amnesty International pentru regiune, Man-kei Tam, potrivit DPA.


"Încă de la începutul marşului a existat o prezenţă masivă a forţelor speciale ale poliţiei, care i-au monitorizat şi disciplinat pe protestatari în mod provocator", a spus reprezentantul Amnesty, care a fost prezent când poliţia a pus capăt demonstraţiei.

Când un grup de persoane a vandalizat sediul unei bănci, "situaţia putea fi rezolvată uşor", a afirmat el.

"În schimb, ei au lansat gaze lacrimogene în mulţimile de protestatari paşnici, punând capăt brusc unui marş legal", a precizat Man-kei Tam.

El a mai spus că un parlamentar al Partidului Democrat, Hui Chi Fung, a primit spray cu piper în faţă de la o mică distanţă pentru că a cerut poliţiei să se calmeze.

"Amnesty International consideră că acţiunile poliţiei împotriva protestatarilor sunt disproporţionate şi arată o atitudine de răzbunare", a afirmat el.

"În ultima săptămână, poliţia a acţionat fără reţinere, iar acest lucru nu a ajutat la detensionarea situaţiei", a declarat Tam, adăugând că acest comportament care "îi provoacă pe protestatari" cu siguranţă funcţionează împotriva strategiei liderei din Hong Kong, Carrie Lam.

Ea este criticată pe plan internaţional pentru felul în care gestionează demonstraţiile şi pentru refuzul ferm de a deschide o anchetă independentă asupra informaţiilor privind brutalitatea poliţiei împotriva protestatarilor.

Marşurile din Hong Kong fac parte dintr-o mişcare pro-democraţie care a apărut anul trecut în urma unor proteste împotriva unui proiect de lege abandonat între timp. Respectivul proiect de lege ar fi oferit guvernului din Hong Kong puterea de a-i judeca pe disidenţi în faţa unei instanţe din China continentală, unde statul de drept este mult mai slab decât în Hong Kong.

www.agerpres.ro

×