x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Poliţia indoneziană a respins cererea lui Nicolae Popa de întrerupere a detenţiei

Poliţia indoneziană a respins cererea lui Nicolae Popa de întrerupere a detenţiei

de Mihaela Matachita    |    03 Ian 2010   •   00:00

Poliţia din Indonezia a respins oficial cererea de întrerupere a detenţiei lui Nicolae Popa, condamnat în absenţă în România şi arestat în Indonezia la începutul lui decembrie la solicitarea autorităţilor române, a relatat Mediafax, citând ediţia electronică de duminică a cotidianului Jakarta Globe.

"Nu putem îndeplini solicitarea făcută de Popa prin intermediul avocaţilor săi, Otto Hasibuan şi Henry Yosodiningrat, de a suspenda măsura de detenţie, deoarece Popa nu este deţinutul nostru. El este căutat de Interpol, la solicitarea Poliţiei Române", a declarat Ito Sumardi, reprezentant al poliţiei indoneziene. "Popa a promis să coopereze şi vom oferi o garanţie personală" că acesta nu va părăsi ţara, a afirmat Henry Yosodiningrat. Avocatul a adăugat că "nu sunt suficiente motive pentru a-l ţine după gratii în aşteptarea procesului de extrădare".

Nicolae Popa a fost arestat pe 3 decembrie şi este reţinut la sediul Poliţiei Naţionale din Jakarta. Indonezia nu are tratat de extrădare cu România. Legea indoneziană privind extrădările prevede că, în astfel de cazuri, ţara solicitantă trebuie să adreseze Ministerului Justiţiei, pe canale diplomatice, o cerere oficială, iar decizia îi aparţine preşedintelui.

Ministerul român al Justiţiei a anunţat pe 9 decembrie că a transmis Ambasadei României la Jakarta cererea de extrădare, în vederea punerii în executare a condamnării la 15 ani de închisoare pentru înşelăciune în formă continuată şi delapidare. Fost director al grupului financiar românesc Gelsor, Popa a fost condamnat de justiţia română în 2006 pentru prăbuşirea Fondului Naţional de Investiţii (FNI).

La 28 decembrie, poliţia indoneziană a afirmat că pregăteşte extrădarea lui Nicolae Popa şi că a informat Ambasada română că "sunt făcute demersurile necesare pentru trimiterea lui Popa în România". Însă comandantul Departamentului pentru infracţiuni, generalul Radja Erisman, a afirmat că aşteaptă informaţii suplimentare din partea Ministerului Justiţiei şi Drepturilor Omului.

×
Subiecte în articol: externe