x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Politicienii de la Chişinău, convinşi că Rusia nu va da curs solicitării Transnistriei de a-i recunoaşte independenţa

Politicienii de la Chişinău, convinşi că Rusia nu va da curs solicitării Transnistriei de a-i recunoaşte independenţa

de Agerpres    |    16 Apr 2014   •   19:58
Politicienii de la Chişinău, convinşi că Rusia nu va da curs solicitării Transnistriei de a-i recunoaşte independenţa

Liderii politici de la Chişinău s-au declarat miercuri convinşi că Federaţia Rusă nu va da curs solicitării Sovietului Suprem (legislativul) de la Tiraspol de a recunoaşte independenţa Transnistriei.

Preşedintele parlamentului, Igor Corman, a calificat solicitarea autorităţilor nerecunoscute de la Tiraspol drept o acţiune provocatoare, dar s-a arătat convins că Rusia îşi va menţine poziţia enunţată anterior de recunoaştere a suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Republicii Moldova. În acest context, el a menţionat că joi va merge la Sankt Petersburg, unde se va întâlni inclusiv cu Serghei Narîşkin, Preşedintele Dumei de Stat a Federaţiei Ruse, cu care va aborda inclusiv chestiunea respectivă.

"Aşteptăm ca poziţia (rusă) să rămână una constantă, una clară şi sper ca acest lucru să-l înţeleagă şi cei de la Tiraspol", a spus Corman.

Totodată, Igor Corman a exclus posibilitatea unui scenariu similar celui din Crimeea. "Situaţiile sunt diferite, sunt alte contexte şi nu este în interesul Federaţiei Ruse să-şi modifice această poziţie pentru că nu existe argumente", a declarat Corman.

O poziţie asemănătoare a exprimat şi liderul Partidului Comuniştilor, fostul preşedinte Vladimir Voronin, care consideră că apelul respectiv nu va avea niciun efect. El a amintit de Acordul de prietenie dintre Republica Moldova şi Rusia care prevede în mod expres recunoaşterea de către Moscova a integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. "Federaţia Rusă niciodată nu o să facă nimic împotriva integrităţii teritoriale a Republicii Moldova", a afirmat Voronin.

Şi preşedintele grupului parlamentar al Partidului Liberal Democrat, Valeriu Streleţ, a apreciat acţiunea Sovietului Suprem de la Tiraspol drept o nouă tentativă de tensionare a situaţiei, considerând însă că situaţia din Crimeea nu se va repeta şi în estul Republicii Moldova.

"Este o sfidare a tuturor participanţilor la negocierile în formatul '5+2, o încercare de a urma scenariul Crimeii, neţinând cont de faptul că există enorme diferenţe între ceea s-a produs în Crimeea şi ceea ce se întâmplă în raioanele de est în ultimii 22 de ani. Este regretabil că autoproclamatele autorităţi aleg calea confruntării şi tensionării situaţiei, dar asemenea demersuri am mai avut loc", a remarcat Streleţ, făcând referire la referendumul din 2006, nerecunoscut de autorităţile de la Chişinău.

În acelaşi timp, liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, consideră că în urma tensiunilor din Ucraina s-au creat premise pentru reglementarea conflictului transnistrean. "Singurul lucru care se va produce va fi schimbarea poziţiei Ucrainei faţă de soluţionarea conflictului moldo-rus. După agresiunea Rusiei, Ucraina a înţeles că trebuia distrusă din faşă această autoproclamată republică şi sper că lucrul acesta se va întâmpla. Rusia se va împăca cu gândul că Transnistria nu-i va mai fi cedată", a accentuat Ghimpu.

Sovietul Suprem de la Tiraspol a cerut oficial autorităţilor de la Moscova, inclusiv preşedintelui Vladimir Putin, să recunoască independenţa Transnistriei. Solicitarea va fi de asemenea transmisă Dumei de Stat şi Consiliului Federaţiei (cele două camere ale parlamentului rus), Misiunii OSCE la Chişinău şi ONU.

×
Subiecte în articol: Transnistria chisinau