x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Polonia a stabilit data alegerilor prezidențiale

Polonia a stabilit data alegerilor prezidențiale

05 Feb 2020   •   14:46
Polonia a stabilit data alegerilor prezidențiale
Sursa foto: Andrzej Duda/facebook

Polonia va organiza alegerile prezidenţiale pe 10 mai, a anunţat preşedintele Sejm-ului (camera inferioară a parlamentului de la Varşovia), Elzbieta Witek.

Preşedintele în exerciţiu Andrzej Duda, susţinut de Partidul Lege şi Justiţie, rămâne favorit în sondajele de opinie, el fiind urmat de către Malgorzata Kidawa-Blonska, reprezentanta Platformei Civice, şi de Robert Biedron, candidat comun al trei partide de stânga.

Pentru a deveni preşedinte, un candidat trebuie să obţină cel puţin 50% din voturi pe 10 mai. Dacă niciunul dintre candidaţi nu reuşeşte acest lucru, atunci va avea loc un al doilea tur de scrutin, pe 24 mai.

Preşedintele Poloniei are un rol în mare parte simbolic, dar dispune de o serie de prerogative precum drept de veto în cazul legilor adoptate de parlament. Un veto prezidenţial poate fi răsturnat cu o majoritate de cel puţin 60% în camera inferioară a parlamentului.

Șeful statului este comandantul suprem al armatei, are dreptul de a propune noi legi şi contribuie la elaborarea politicii externe a Poloniei împreună cu guvernul.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Polonia alegeri prezidentiale