x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Polonia ademenește SUA cu „Fort Trump”

Polonia ademenește SUA cu „Fort Trump”

de Şerban Mihăilă    |    20 Sep 2018   •   10:23
Polonia ademenește SUA cu „Fort Trump”

Polonia este gata să plătească peste două miliarde de dolari pentru a avea pe teritoriul său o bază militară americană permanentă. Mai mult, în încercarea de a-l atrage pe președintele american în acest proiect, Varșovia gâdilă orgoliul liderului de la Casa Albă, promițând să numească baza „Fort Trump”. Președintele polonez susține că prezența SUA a devenit absolut necesară, în contextul în care recenta agresiune a Rusiei în Ucraina este un potențial pericol pentru țara sa.

 

„Vă invit să trimiteți mai multe trupe în Polonia, domnule președinte”, i-a cerut Andrzej Duda omologului său american, Donald Trump, la sfârșitul întrevederii avute, marți, la Washington. După ce a afirmat că prezența soldaților americani în țara sa ar fi „o garanție de securitate”, liderul de la Varșovia s-a oferit să boteze o eventuală bază militară permanentă a SUA pe teritoriul Poloniei după numele președintelui miliardar american. „Sper să construim împreună «Fort Trump». Aş dori foarte mult să văd o bază americană permanentă în Polonia, pe care am numi-o «Fort Trump» (…) Prezența forţelor americane este total justificată pe fondul comportamentului agresiv al Rusiei'', a spus Duda în fața jurnaliștilor acreditați la Casa Albă, referindu-se la situaţiile din Georgia și din regiunea ucraineană Crimeea, anexată de Rusia printr-o „încălcare a dreptului internaţional”. „De mai bine de 10 ani se produce o militarizare extrem de puternică, de exemplu în Kaliningrad (enclavă rusă între Polonia şi Lituania - n.r.). Aceasta este realitatea în care trăim astăzi. Comportamentul agresiv al Rusiei este ceva sistematic”, a acuzat Duda. De cealaltă parte, liderul Casei Albe a părut atras de oferta Varșoviei, susținând că poziția Rusiei în zonă este una agresivă și că, pentru el, securitatea Poloniei este „aproape la fel de importantă” ca pentru omologul său polonez. Principalul argument pentru care Trump pare de acord cu propunerea lui Duda este însă oferta financiară făcută de Varșovia. Preşedintele Duda „ne-a oferit mult mai mult decât două miliarde de dolari” pentru a înfiinţa o bază permanentă în ţara sa, a declarat Trump, la conferinţă de presă comună. Liderul american a adăugat că, din această perspectivă, examinează „cu mare seriozitate” propunerea Poloniei.

Inițiativă incertă

Entuziasmul lui Tump nu este însă împărtășit de foarte mulți membri ai Congresului american. Numeroși congresmeni consideră bugetul pregătit de polonezi o parte infimă din costurile menținerii unei baze militare pe termen lung. Concomitent, propunerea crează controverse chiar în interiorul NATO, fiind apreciată drept un gest care ar agrava relațiile dintre Kremlin și Occident și, de asemenea, o încălcare a Actului Fondator Rusia-NATO. Încheiată în 1997, această înțelegere interzice „staționarea permanentă a unor forțe combatante substanțiale” în centrul și în estul Europei, în scopul detensionării situației de pe continent.

 

SUA vor examina opţiunile pentru un rol mai important al armatei americane în Polonia şi vom intensifica consultările pentru a determina fezabilitatea conceptului.”

Comunicat al Casei Albe

 

 

×