x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Polonia cere, din nou, despăgubiri de război de la Germania

Polonia cere, din nou, despăgubiri de război de la Germania

28 Oct 2018   •   16:30
Polonia cere, din nou, despăgubiri de război de la Germania

Preşedintele polonez, Andrzej Duda, a reiterat duminică solicitarea ţării sale pentru ca Germania să achite Poloniei despăgubiri de război pentru prejudiciile provocate în cel de-al Doilea Război Mondial, cu câteva zile înainte de o nouă rundă de consultări guvernamentale între Varşovia şi Berlin, potrivit AFP. 

"În opinia mea, problema plăţilor pentru reparaţii nu este un capitol închis", a spus Andrzej Duda într-un interviu acordat ediţiei de duminică a cotidianului german Bild. 

El s-a referit în acest sens la două rapoarte - unul elaborat sub egida fostului şef al statului polonez Lech Kaczynski, celălalt - al parlamentului de la Varşovia - potrivit cărora "pagubele provocate de război în Polonia nu au făcut niciodată obiect de compensare", mai ales distrugerea capitalei Varşoviei cu explozibili, casă cu casă, de către trupele fasciste. 

"Deci, este o problemă despre adevăr şi responsabilitate", a spus el. 

Guvernul german a respins în trecut astfel de revendicări, apreciind că Polonia a renunţat oficial în august 1953 la cererile de reparaţii din partea Germaniei. 

Partidul conservator la putere în Polonia contestă totuşi validitatea acestui document, apreciind că a fost semnat sub constrângerea Uniunii Sovietice. 

Declaraţia preşedintelui Duda intervine în contextul în care consultări guvernamentale polono-germane sunt prevăzute vineri la Varşovia. 

Cancelarul german Angela Merkel, însoţită de mai mulţi miniştri din cabinetul său, urmează să se întâlnească cu omologul său polonez Mateusz Morawiecki. 

În privat, diplomaţi germani consideră că Polonia în acest dosar încearcă nu atât să obţină reparaţii concrete, obiectiv puţin realist, ci mai degrabă să se servească de acesta ca pârghie în speranţa de a obţine sprijinul Berlinului în probleme europene: bugetul UE sau ameninţarea cu sancţiuni împotriva Varşoviei pentru abateri de la normele statului de drept.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Polonia germania despagubiri de razboi