x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Polonia cere Rusiei să răspundă la întrebările adresate de Londra în cazul Skripal

Polonia cere Rusiei să răspundă la întrebările adresate de Londra în cazul Skripal

14 Mar 2018   •   20:43
Polonia cere Rusiei să răspundă la întrebările adresate de Londra în cazul Skripal

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a criticat miercuri tentativa de ucidere în Marea Britanie a fostului agent dublu rus Serghei Skripal şi a cerut Rusiei să răspundă la întrebările formulate de Londra referitoare la acest caz, relatează Reuters. 

'Condamnăm acest atac fără precedent pe teritoriul Marii Britanii. Utilizarea unui agent neurotoxic ca armă încalcă evident legislaţia internaţională', a declarat Morawiecki într-un comunicat de presă. 

'În acelaşi timp, cerem Rusiei să răspundă la întrebările adresate de Marea Britanie şi să coopereze în mod corespunzător cu Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) în acest sens', a spus el. 

Polonia şi-a exprimat disponibilitatea de a sprijini Marea Britanie, aliat apropiat, în desfăşurarea anchetei.

Relaţiile Poloniei cu Rusia sunt tensionate în contextul în care Varşovia se teme de o eventuală agresiune a Moscovei, în condiţiile în care Rusia a desfăşurat rachete Iskander cu capabilităţi nucleare în enclava Kaliningrad, la graniţa cu Polonia, notează Reuters. 

La cererea Londrei, o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU privind otrăvirea fostului agent rus Serghei Skripal, în Anglia, este prevăzută pentru miercuri la ora 19:00 GMT. 

Serghei Skripal şi fiica sa, Iulia, au fost găsiţi la 4 martie în stare de inconştienţă pe o bancă din apropierea unui centru comercial din oraşul Salisbury, în sud-vestul Angliei. De atunci, tatăl şi fiica se află spitalizaţi în stare critică, în timp ce un poliţist britanic, care le-a venit în ajutor, este în stare gravă.

AGERPRES

×