x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe POLONIA CONDAMNATĂ de Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru ÎNCHISORILE SECRETE CIA

POLONIA CONDAMNATĂ de Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru ÎNCHISORILE SECRETE CIA

24 Iul 2014   •   11:37
POLONIA CONDAMNATĂ de Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru ÎNCHISORILE SECRETE CIA

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Polonia pentru că a găzduit închisori secrete ale CIA - anunţă marile agenţii internaţionale de presă.

În total, 54 de ţări sunt bănuite că au colaborat cu CIA la programul său de detenţii secrete şi de torturare a suspecţilor de terorism, după atentatele de la 11 septembrie, afirma, în februarie 2013, organizaţia Open Society Justice Initiative.

Judecătorul CEDO a spus că Polonia a cooperat în timpul transferurilor ilegale din 2002 - 2003, permiţând ca doi suspecţi să fie interogaţi pe teritoriul său - informează BBC. Aceştia sunt palestinianul Abu Zubaydah, arestat în Pakistan, şi sauditul Abd al-Rahim al-Nashiri, arestat în Dubai. În prezent, cei doi sunt încarceraţi la închisoarea Guantanamo, din Cuba.

CEDO a stabilit că suspecţii au fost supuşi torturii, după cum ei înşişi au susţinut, în faţa instanţei, şi că Polonia este responsabilă pentru încălcarea drepturilor umane, pe teritoriul său. Permiţându-i CIA să transfere suspecţii în alte centre de detenţie aflate sub autoritatea sa, autorităţile poloneze i-au supus unor riscuri ridicate privind sănătatea şi condiţiile de detenţie, a adăugat Curtea.

În consecinţă, CEDO a decis ca fiecare dintre cei doi suspecţi de terorism să primească, din partea Guvernului polonez, despăgubiri în valoare de 100.000 de euro. De asemenea, Abu Zubaydah va primi 30.000 de euro în plus, pentru că a fost încarcerat cu trei luni mai mult decât Abd al-Rahim al-Nashiri.

×