x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Polonia îl poate alege pe celălalt Kaczynski

Polonia îl poate alege pe celălalt Kaczynski

de Sînziana Stancu    |    14 Apr 2010   •   00:00
Polonia îl poate alege  pe celălalt Kaczynski
Sursa foto: /Afp/Mediafax

Sicriul cu corpul neînsufleţit al Primei Doamne a Poloniei, Maria Kaczynska, ucisă în accidentul de la Smolensk, a ajuns ieri la Varşovia, fiind transportat de la Moscova cu un avion militar. Înmormântarea soţilor Kaczynski va avea loc duminică, la Wavel.

În faţa Palatului Prezidenţial din Varşovia, o mulţime de polonezi se adunaseră pentru a aştepta sosirea sicriului, care a fost expus publicului pentru condoleanţe, începând de ieri. Funeraliile cuplului prezidenţial se vor desfăşura pe parcursul a două zile, sâmbătă şi duminică, iar înmormântarea propriu-zisă va avea loc duminică, după cum a precizat directorul adjunct al Preşedinţiei, Jacek Sasin.

El a mai precizat că "locul unde va fi înhumat cuplul prezidenţial a fost deja ales de familie, dar acesta nu poate fi anunţat pentru moment". Pe de altă parte, agenţia de presă PAP a anunţat, citând autorităţi regionale, că Lech Kaczynski şi soţia sa Maria vor fi înmormântaţi duminică, la ora 12:00 GMT (15:00, ora României), la Cracovia, în Catedrala Wavel, unde sunt înhumaţi mai mulţi regi şi preşedinţi ai Poloniei.

La Wavel sunt înmor-mântaţi regii dinastiei Jagellonilor, părintele independenţei poloneze în 1918, mareşalul Jozef Pilsudski, generalul Wladyslaw Sikorski, şeful Guvernului polonez în exil la Londra în timpul celui de-al doilea război mondial, decedat, ca şi preşedintele Kaczynski, într-un accident de avion.

ALĂTURI DE SOŢ
Avionul cu trupul neînsufleţit al Mariei a aterizat pe aeroportul militar din capitala Poloniei la ora locală 10:35, unde aşteptau rudele apropiate ale Primei Doamne. O scurtă ceremonie a avut loc la aeroport, înainte ca sicriul să fie transportat pentru a fi depus la Palatul Prezidenţial, unde se află şi cel al soţului ei, preşedintele Lech Kaczynski, scrie AFP.

Corpul neînsufleţit al Mariei fusese identificat de fratele ei, la morga din Moscova, unde începuseră să fie aduse cadavrele elitei poloneze care a pierit o dată cu preşedintele ţării şi cu soţia lui în tragedia de la Smolensk. Fratele Mariei Kaczynska a recunoscut-o după culoarea lacului de unghii şi verigheta inscripţionată pe care o purta.

Şi pe Aeroportul Domodenovo din Moscova, de unde a decolat avionul cu sicriul soţiei preşedintelui polonez, a avut loc, ieri dimineaţă, o scurtă ceremonie de adio, la care au participat şi fratele Primei Doamne, Konrad Mackiewicz, ambasadorul polonez la Moscova, Jerzy Bahr, miniştrii Andrzej Duda şi Bozena Borys şi mai mulţi reprezentanţi ai Guvernului rus, potrivit informaţiilor transmise de Radio Polonia.

FRATELE TELEPATIC
Moartea preşedintelui polonez a fost o lovitură traumatizantă pentru fratele său geamăn, Jaroslaw Kaczynski, şeful opoziţiei conservatoare din Polonia, care era cu 45 de secunde "mai bătrân" decât Lech. Gemenii, care reuşiseră la un moment dat să facă cel mai ciudat parteneriat politic din Europa, aveau o înţelegere aproape telepatică, scrie Times online. De pildă, unul reuşea să încheie o frază începută de celălalt, iar când Jaroslaw devenise prim-ministru în Cabinetul fratelui său, Lech se îndrepta adesea către telefon înainte ca acesta să sune, simţind că fratele lui Jaroslaw vrea să-l întrebe ceva.

Numai tragedia nu au putut-o anticipa... Cu o jumătate de oră mai înainte, Lech îl sunase pe Jaroslaw la telefon, din avionul prezidenţial. "Totul decurge conform planului", îi "raportase" Lech, "şi vom ateriza în câteva minute". Dar telefonul pe care l-a primit apoi Jaroslaw nu era din partea fratelui său, ci din partea ministrului de Externe, Radek Sikorski, care şi-a început convorbirea abrupt, cu fraza "Am să vă dau o veste îngrozitoare...".




Din acel moment, Jaroslaw afişează o figură impasibilă, din cauza şocului suferit. Un specialist gemenolog de la Academia de Medicină din Pomerania, profesorul Witold Malinowski, a explicat stările caracteristice gemenilor în astfel de situaţii. "Moartea, pentru fratele geamăn rămas în viaţă, este un traumatism enorm, un şoc emoţional mai puternic decât la fraţii şi surorile care nu sunt gemeni. Este normal să pară atât de impasibil. În acest duo, Jaroslaw a fost mereu fratele dominant, cel mai puternic. Acum, el trebuie să se arate încă şi mai puternic", a subliniat Malinowski.

Jaroslaw este cu atât mai mult marcat, cu cât şi el trebuia să se afle în avion cu fratele lui, însă mama lor, Jadwiga Kaczynska, de 84 de ani, se poate spune că i-a salvat viaţa. Jaroslaw a fost nevoit să rămână la căpătâiul ei, în timp ce fratele lui plecase la ceremoniile de comemorare de la Katin.

Lech Kaczynski urma să candideze pentru un nou mandat de preşedinte. Acum, însă, Jaroslaw va trebui să se decidă dacă va încerca să ia locul fratelui său la alegerile prezidenţiale din toamnă.

 

Pilotul polonez vorbea foarte bine rusa şi engleza
Pilotul avionului, care îl transporta pe preşedintele polonez Lech Kaczynski şi care s-a prăbuşit sâmbătă la Smolensk, cunoştea foarte bine limba rusă şi mai aterizase pe acest aeroport, a scris ieri presa poloneză, după ce un controlor de trafic din Rusia s-a plâns în ajun că piloţii vorbeau "prost ruseşte".

Oficialii polonezi susţin că Arkadiusz Protasyuk, comandantul navei, vorbea perfect limbile rusă şi engleză. Potrivit RBK, Bartosz Strolinski, colonel în armata poloneză, a precizat că zburase cu Protasyuk (36 de ani) la Smolensk cu trei zile înainte de tragedia soldată cu 96 de morţi, când l-au dus în Rusia pe premierul Donald Tusk. Strolinski a subliniat că pilotul a aşezat fără nici o problemă avionul pe pista aerodromului militar Severnîi.

Într-un interviu apărut luni în cotidianul popular Komsomolskaia Pravda, Anatoli Muraviov, colonel (r), unul dintre dispecerii din echipa de control al zborurilor de pe aerodromul Severnîi de lângă Smolensk, a declarat că dispecerii ruşi nu ştiau limba engleză şi că din această cauză au comunicat cu echipajul Tu-154 în limba rusă şi într-o "engleză aproximativă". Echipajul a aterizat fără autorizaţie, a adăugat Muraviov. Comentatorii de la portalul polonez Gazeta Lubuska şi-au exprimat surprinderea:

"Faptul că discuţiile între echipaj şi controlorii de trafic s-au desfăşurat în limba rusă este izbitor, deoarece limba de comunicare în aviaţia internaţională este engleza". Preşedintele Lech Kaczynski şi celelalte 95 de persoane urmau să participe la comemorarea a 70 de ani de la masacrul de la Katin, unde peste 20.000 de polonezi au fost asasinaţi de către sovietici la ordinul dictatorului Stalin.

● M. Mătăchiţă

 

A treia cutie neagră
O a treia cutie neagră a fost descoperită luni la locul prăbuşirii avionului prezidenţial polonez, în Rusia, şi va fi analizată în Polonia, a anunţat şefa Comitetului interguvernamental al aviaţiei (MAK), citată de AFP. "Ieri a fost găsită o nouă cutie neagră de fabricaţie poloneză. S-a luat decizia ca decriptarea să aibă loc în Polonia", a anunţat marţi Tatiana Anodina.

×