x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Polonia. Legea privind Holocaustul, parţial neconstituţională (avizul procurorului general)

Polonia. Legea privind Holocaustul, parţial neconstituţională (avizul procurorului general)

22 Mar 2018   •   18:29
Polonia. Legea privind Holocaustul, parţial neconstituţională (avizul procurorului general)

Procurorul general al Poloniei a considerat joi ca parţial neconstituţională controversata lege a Holocaustului, menită să apare imaginea Poloniei în străinătate, dar care a provocat tensiuni aprinse cu Israel, SUA şi Ucraina, transmite AFP. 

Legea, intrată în vigoare la începutul lunii martie, prevede până la 3 ani de închisoare pentru persoanele care vor atribui 'responsabilitatea sau co-responsabilitatea naţiunii sau statului polonez pentru crimele comise de Al Treilea Reich german'. 

Opinia procurorului general Zbigniew Ziobro creează o surpriză, pentru că acesta este în acelaşi timp ministru al justiţiei, ale cărui servicii se află la originea legii respective. 

Într-un aviz publicat pe site-ul Tribunalului Constituţional, parchetul general consideră că articolul ce prevede urmărirea penală în străinătate a persoanelor care se fac vinovate de faptele enunţate este neconstituţională şi ineficientă, putând avea 'efecte contrare celor căutate' şi, în final, 'să submineze autoritatea statului polonez', fiind contrară Constituţiei, care interzice o 'ingerinţă excesivă'. 

'Luând decizia să sancţioneze comportamente (...) legate de delicte comise în străinătate, independent de legea în vigoare în locul unde aceste fapte au fost comise', legislatorul 'nu a echilibrat corect' raportul între nevoia de a proteja subiectul legii şi eficacitatea normei juridice, a notat parchetul general. 

Legea a provocat tensiuni puternice cu Israel şi cu numeroase organizaţi evreieşti, care reproşează Varşoviei că neagă participarea unor polonezi la Holocaust şi chiar că îi împiedică pe supravieţuitorii evrei să-şi istorisească experienţele. 

Textul a declanşat însă şi în Polonia o dezbatere aprinsă, marcată de un val de declaraţii antisemite şi de declaraţi controversate ale guvernului polonez, decis să-şi apere poziţia. 

Legea a fost promulgată de preşedintele Andrzej Duda, care a trimis-o totuşi la Tribunalul Constituţional pentru verificarea conformităţii textului cu legea fundamentală. 

Tribunalul Constituţional nu a stabilit deocamdată data examinării legii.

AGERPRES

×