x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Polonia nu exclude total Huawei de la reţelele 5G

Polonia nu exclude total Huawei de la reţelele 5G

16 Apr 2019   •   15:25
Polonia nu exclude total Huawei de la reţelele 5G

Este puţin probabil ca Polonia să excludă toate echipamentele produse de firma chineză Huawei din următoarea sa generaţie de reţele de telefonie mobilă, unul dintre motive fiind şi dorinţa de a evita creşterea costurilor pentru operatorii de telefonie mobilă, a declarat marţi pentru Reuters un înalt oficial polonez.
SUA au avertizat că echipamentele produse de grupul chinez Huawei ar putea fi utilizate de autorităţile de la Beijing pentru spionaj şi în consecinţă Washingtonul a cerut statelor aliate să evite echipamentele Huawei.
Karol Okonski, secretar de stat responsabil pentru securitatea cibernetică în cadrul ministerului pentru afaceri digitale, a spus că autorităţile de la Varşovia se gândesc la creşterea standardelor de securitate şi la introducerea unor restricţii cu privire la echipamentele 5G, o decizie în acest sens urmând să fie anunţată în următoarele săptămâni.
"Când este vorba de noi investiţii, suntem hotărâţi să stabilim aşteptări clare cu privire la securitatea echipamentelor utilizate", a spus Okonski.
O astfel de abordare ar pune Polonia în linie cu abordarea Comisiei Europene, care la finele lunii trecute a respins solicitările venite de la Washington pentru o interzicere a echipamentelor Huawei din următoarele reţele 5G.
Actuala infrastructură de telecomunicaţii a Poloniei se bazează în mare parte pe echipamentele Huawei, unul dintre motive fiind şi preţul mai mic oferit de firma chineză în raport cu competitorii. 
Karol Okonski a spus că autorităţile de la Varşovia discută cu operatorii cu privire la posibilele modificări ale actualelor echipamente de telecomunicaţii, adăugând încă că o eliminare a actualelor echipamente Huawei ar presupune costuri ridicate, ceea ce înseamnă că Guvernul polonez va permite menţinerea unora din aceste echipamente. "Polonia nu îşi permite să finanţeze înlocuirea echipamentelor Huawei de către operatorii de telecomunicaţii", a spus Okonski.
Play, cel mai mare operator de telefonie mobilă din Polonia, a avertizat şi el că interzicerea echipamentelor Huawei ar duce la creşteri de preţuri şi întârzieri în implementarea noilor tehnologii. Ceilalţi operatori de telefonie mobilă, precum T-Mobile Polska,
Orange Polska şi Polkomtel, utilizează şi ei echipamente Huawei.
În schimb, oficialii americani subliniază că Polonia trebuie să asigure securitatea infrastructurilor de telecomunicaţii, dacă vrea să găzduiască un număr mai mare de militari americani pe teritoriul său.
Huawei este cel mai mare producător mondial de echipamente de telecomunicaţii. Această piaţă este dominată de trei companii, Huawei, Nokia şi Ericsson. 

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Huawei