x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Polonia nu mai are bani pentru cotizaţia la Consiliul Europei

Polonia nu mai are bani pentru cotizaţia la Consiliul Europei

de Irina Cristea    |    25 Iun 2009   •   00:00

Polonia caută fonduri pentru achitarea cotizaţiei de membru al Consiliului Europei, în condiţiile în care Ministerul de Externe are un deficit de 53,8 milioane de euro, relatează Gazeta Wyborcza în ediţia electronică, preluată de Mediafax.



Situaţia este cu atât mai jenantă cu cât Polonia candidează la funcţia de secretar general al forului european, prin intermediul fostului premier şi ministru de Externe Wlodzimierz Cimoszewicz. Este evident că, dacă Varşovia nu-şi achită alocaţia de membru, acest lucru va fi un argument tacit, dar puternic împotriva candidaturii lui Cimoszewicz, comentează publicaţia.

"Situaţia este dificilă, dar vom găsi banii pentru a plăti cotizaţia de membru, chiar dacă va trebui să facem scamatorii", susţine directorul general al Ministerului de Externe, Rafal Wisniewski. Polonia a achitat deja o parte a sumei pe care o datorează organizaţiei, însă mai are de achitat până la 30 iunie încă 17 milioane de zloţi (3,76 milioane de euro), reprezentând două treimi din cotizaţia aferentă anului 2009.

Ministerul de Externe mai are de plătit cotizaţii de 26 de milioane de zloţi (5,76 milioane de euro) la NATO şi de 72,8 milioane de zloţi (16,12 milioane de euro) la ONU. Bugetul ministerului pentru 2009 prevede pentru plata cotizaţiilor de membru în organizaţiile internaţionale 120 milioane de zloţi (26,5 milioane de euro), însă acest lucru se întâmpla când un euro echivala cu 3,25 de zloţi. În prezent, un euro echivalează cu 4,50 zloţi, iar valoarea aceloraşi cotizaţii a crescut la 170 de milioane de zloţi (37,68 milioane de euro), potrivit calculelor Ministerului de Externe.

×
Subiecte în articol: externe milioane zloţi zlo