x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Polonia surprizelor

Polonia surprizelor

de Anca Aldea    |    10 Oct 2011   •   15:03

O victorie istorica, notau ieri jurnalistii europeni, facand referire la voturile pe care le-a primit partidul lui Donald Tusk, Platforma Civica (de centru-dreapta), aflat la guvernare. "Polonezii, care n-au simtit, practic, criza economica, au recompensat coalitia la putere", nota si agentia Rador.

Dupa numararea a 93% dintre sufragii, partidul premierului a reusit sa obtina 39% din preferintele electoratului (cu trei procente mai mult fata de cum reiesea din sondajele preelectorale), in timp ce Partidul Dreptate si Justitie (conservator), al liderului Opozitiei, Jaroslaw Kaczynski, a adunat numai 30% din voturile exprimate. De altfel, Jaroslaw Kaczynski, care este fratele geaman al presedintelui defunct al Poloniei Lech Kaczynski, si-a recunoscut ieri dupa-amiaza infrangerea, potrivit BBC.

Platforma Civica devine astfel primul partid polonez care a castigat doua mandate consecutive dupa rasturnarea regimului comunist in toamna lui 1989. Donald Tusk, in varsta de 54 de ani, a castigat, in urma cu patru ani, puterea de la gemenii Kaczynski, devenind premier in urma alegerilor anticipate.

Ce urmeaza zilele acestea? – Platforma lui Tusk va avea 206 locuri dintre cele 460 ale Camerei Inferioare ale Parlamentului. Aliatul coalitiei de la guvernare, Partidul Poporului, va primi 30 de locuri, dupa ce a castigat 8,6% din voturi. Partidul lui Kaczynski va avea 157 de locuri. A doua surpriza a scrutinului de duminica a reprezentat-o rezultatul obtinut de formatiunea anticlericala Ruch Palikota, care a primit 9,94% din voturi. Formatiunea este condusa de un om de afaceri prosper, care vrea o separare clara a Bisericii de Stat si care nu s-a ferit sa iasa in fata cu teme ca legalizarea avorturilor, a casatoriilor intre homosexuali si a marijuanei. Partidul Social-Democrat nu a reusit sa adune decat 8,19% din sufragii. Premierul polonez urmeaza sa reinnoiasca alianta cu partenerul actual – Partidul Poporului – si sa-si formeze Guvernul, iar in doua saptamani sa primeasca votul de incredere al Parlamentului.

Aflat la putere din 2007, Tusk a reusit sa administreze bine economia poloneza in pofida persistentei unei rate a somajului de peste 11%, noteaza Agentia France Presse, citata de Mediafax. Realitatea e ca Polonia este singura tara din UE care si-a pastrat cresterea economica in 2009 si care, anul acesta, va avea o crestere economica de 14%. Ea se pregateste sa adopte euro, dar fara a se grabi sa fixeze o data. In fapt, Tusk a conditionat intrarea Poloniei in zona monedei unice europene de o reglementare durabila a crizei datoriilor.

Sexul si goliciunea, teme de foc

O candidata din partea social-democratilor a ales sa se despoaie pe internet pentru a atrage electoratul de partea sa. Intr-o inregistrare video de 40 de secunde, Katarzyna Lenart (23 de ani) isi scoate hainele una dupa alta, iar cand ajunge la sutien, pe ecran apare inscriptia "Cenzurat", urmata de sloganul: "Vrei mai mult? Voteaza pentru SLD. Noi suntem singurii care putem oferi mai mult". De corpul sau este mandra si Anna Grodzka, care, la cei 57 de ani, are toate sansele sa devina singurul deputat transexual din lume, nota ieri AFP. Anna se afla pe primul loc pe lista miscarii anticlericale Ruch Palikota la Cracovia (sud), iar Robert Biedron, homosexual si responsabil de campania impotriva homofobiei, a fost cap de lista la Gdynia (nord).

×