x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Polonia vrea să reclame Rusia la Organizaţia Mondială a Comerţului pentru embargoul pus pe produsele alimentare din UE

Polonia vrea să reclame Rusia la Organizaţia Mondială a Comerţului pentru embargoul pus pe produsele alimentare din UE

de Agerpres    |    19 Aug 2014   •   18:44
Polonia vrea să reclame Rusia la Organizaţia Mondială a Comerţului pentru embargoul pus pe produsele alimentare din UE

Varşovia a cerut Comisiei Europene să depună o plângere oficială pe lângă Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) în legătură cu embargoul rus asupra produselor agroalimentare originare din Uniunea Europeană (UE), care a afectat deosebit de dur Polonia, a indicat marţi Ministerul polonez al Economiei.

Comisia Europeană a manifestat până acum reţinere faţă de sesizarea OMC în această privinţă, în condiţiile în care avocaţi de la Bruxelles avertizează că un asemenea gest ar putea duce la escaladarea conflictului comercial cu Rusia legat de Ucraina.

Ministerul polonez al Economiei a menţionat pentru Reuters că i-a trimis o solicitare în acest sens comisarului european pentru comerţ, Karel de Gucht, care reprezintă membrii UE în relaţiile cu OMC.

Ministrul polonez al agriculturii, Marek Sawicki, care s-a întâlnit marţi cu comisarul De Gucht, a precizat că au loc consultări preliminare la nivelul UE şi că primele decizii cu privire la un proces ar putea fi luate din 12 septembrie.

"Va conta de asemenea opinia SUA, Australiei şi Canadei", a declarat Sawicki citat de agenţia poloneză de presă PAP, apreciind totodată că vicepremierul Janusz Piechocinski va iniţia convorbiri cu aceste ţări.

Dacă va da curs unei viitoare plângeri din partea Comisiei Europene, OMC ar putea amenda Rusia pentru încălcarea regulilor de piaţă liberă, dar, potrivit lui Sawicki, Rusia nu răspunde la presiuni din partea UE sau a SUA.

Rusia a interzis acum circa două săptămâni importurile de produse agroalimentare din ţări occidentale, inclusiv din UE, în răspuns la sancţiunile economice aplicate Moscovei de Occident în legătură cu situaţia din Ucraina. Embargoul rus afectează în mod deosebit Polonia, ale cărei exporturi de produse alimentare în Rusia s-au ridicat anul trecut la circa 1,5 miliarde de dolari. 

×
Subiecte în articol: Polonia ue embargou rusia