x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Pompeo reia acuzaţiile la adresa Chinei. Beijingul îi răspunde

Pompeo reia acuzaţiile la adresa Chinei. Beijingul îi răspunde

06 Mai 2020   •   22:10
Pompeo reia acuzaţiile la adresa Chinei. Beijingul îi răspunde

Statele Unite nu au certitudine, dar există "dovezi semnificative" privind răspândirea coronavirusului dintr-un institut de cercetare, afirmă secretarul de Stat, Mike Pompeo, în timp ce China a respins acuzaţiile, catalogându-le drept "denigratoare".

Mike Pompeo a reafirmat miercuri ipoteza conform căreia virusul ar fi putut fi răspândit accidental dintr-un institut de cercetare din oraşul chinez Wuhan, unde sunt examinate tipuri de coronavirus.

"Nu avem certitudine, dar există dovezi semnificative că a venit dintr-un laborator. Poporul american continuă să fie expus riscurilor, deoarece nu ştim dacă epidemia a început într-un laborator sau în altă parte. Există un mod simplu de a avea un răspuns - transparenţă, deschidere -, lucrurile pe care le fac naţiunile când vor să contribuie la soluţionarea unei pandemii globale", a adăugat Mike Pompeo, conform France24.

Administraţia din China a respins acuzaţiile, catalogându-le drept o campanie în sensul "denigrării".

"Pompeo susţine că are dovezi enorme. Să ni le arate. Pompeo nu poate prezenta nicio dovadă, deoarece nu are niciuna", a declarat Hua Chunying, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing.

China va refuza o investigaţie internaţională privind originea coronavirusului atât timp cât continuă pandemia şi acuzaţiile Statelor Unite, a afirmat ambasadorul chinez la Naţiunile Unite, Chen Xu. "Prioritatea este să ne concentrăm pe lupta împotriva pandemiei până la victoria finală", a declarat Chen Xu, citat de cotidianul Le Figaro.

Referindu-se la acuzaţiile Washingtonului referitoare la posibila răspândire a coronavirusului dintr-un institut de cercetări din Wuhan, ambasadorul Chinei a precizat: "Nu putem tolera ca acest virus politic să se propage liber în timp ce eforturile trebuie să se îndrepte spre combaterea adevăratului virus. În principiu, noi nu suntem alergici la anchete ori evaluări, întrucât ne-ar permite să ne pregătim de viitoare urgenţe medicale, dar nu avem timp de pierdut, trebuie să salvăm vieţi".

Chen Xu a apreciat că acuzaţiile Washingtonului la adresa Beijingului au rolul de a "încerca să deturneze atenţia de la propriile responsabilităţi". "Dacă preşedintele Donald Trump sau secretarul de Stat Mike Pompeo au dovezi, să le prezinte întregii lumi, nu să arate cu degetul. Oamenii de ştiinţă trebuie să răspundă la aceste întrebări", a subliniat diplomatul chinez.

Presa oficială din China a respins, marţi, acuzaţiile Administraţiei Donald Trump, care suspectează că, deşi virusul este natural, ar fi putut fi răspândit accidental dintr-un laborator din Wuhan, unde erau efectuate cercetări pe tipuri de coronavirus. Reacţiile Beijingului intervin după ce preşedintele SUA, Donald Trump, şi secretarul de Stat, Mike Pompeo, au sugerat că epidemia ar fi putut fi răspândită accidental dintr-un laborator din Wuhan, chiar dacă virusul nu a fost creat în acel laborator.

Donald Trump a speculat că Beijingul ar fi răspândit virusul din cauza unei "erori" oribile. Agenţiile de informaţii din SUA analizează ipoteza lansată de preşedinte şi de consilierii acestuia că epidemia ar fi izbucnit în urma unui accident într-un laborator din China. Serviciile de informaţii americane au stabilit clar că virusul nu a fost creat în laborator, verificând însă dacă a fost răspândit din acel institut, unde existau mostre pentru cercetări.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: mike pompeo