x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Pompeo: Statele Unite, pregătite să discute cu Iranul "fără condiţii prealabile" (Pompeo)

Pompeo: Statele Unite, pregătite să discute cu Iranul "fără condiţii prealabile" (Pompeo)

02 Iun 2019   •   16:00
Pompeo: Statele Unite, pregătite să discute cu Iranul "fără condiţii prealabile" (Pompeo)

SUA sunt pregătite să înceapă să discute cu Iranul "fără condiţii prealabile", a declarat duminică, în Elveţia, şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo, citat de France Presse.

"Suntem pregătiţi să ne aşezăm în jurul unei mese împreună cu ei. Dar efortul american care urmăreşte să stopeze radical activităţile nefaste ale Republicii Islamice şi ale forţei sale revoluţionare (Gardienii revoluţiei-armata de elită a regimului) va continua", a adăugat el, lăsând să se înţeleagă că Washingtonul nu intenţionează să-şi slăbească campania de "presiune maximă" asupra Teheranului.

Este pentru prima oară când administraţia lui Donald Trump, care s-a retras în urmă cu peste un an din acordul internaţional cu privire la programul nuclear iranian şi şi-a intensificat de atunci sancţiunile economice şi presiunea diplomatică şi militară afirmă atât de clar că este pregătită să angajeze dialogul fără condiţii prealabile, notează AFP.

Mike Pompeo enunţase în urmă cu un an 12 condiţii draconice pentru încheierea unui "nou acord", în special în materie de restricţionare a programului nuclear iranian şi de limitare a activităţilor regionale ale regimului de la Teheran. El pledase pentru ca Republica Islamică să se comporte în prealabil ca o "ţară normală".

Dar în ultimele zile, în timp ce cele două ţări inamice erau angajate într-o escaladare a tensiunilor, preşedintele Donald Trump a părut să vrea să coboare tonul, declarâdu-se dispus să vorbească liderilor iranieni.

Omologul său iranian Hassan Rouhani a afirmat sâmbătă că negocieri cu SUA nu ar putea totuşi să aibă loc decât în condiţii de "respect" şi nu în urma unui "ordin".

Părând el însuşi să-şi relativizeze oferta de dialog fără condiţii prealabile, secretarul de stat a apreciat în acelaşi timp - în cursul unei conferinţe de presă cu omologul său elveţian Ignazio Cassis în oraşul Bellinzona (Elveţia) - că Washingtonul ar fi "pregătit să aibă o discuţie odată ce iranienii ar fi probat că se comportă ca o naţiune normală".

AGERPRES

×
Subiecte în articol: statele unite pompeo iran