x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ponta a vorbit la BBC2 despre imigraţia românească în Marea Britanie

Ponta a vorbit la BBC2 despre imigraţia românească în Marea Britanie

de Marina Constantinoiu    |    23 Apr 2013   •   17:41
Ponta a vorbit la BBC2 despre imigraţia românească în Marea Britanie
Sursa foto:
El recunoaşte cazurile de delincvenţă din partea cetăţenilor români, dar spune că nu sunt infracţiuni grave
Premierul României, Victor Ponta, a declarat luni seara la postul de televiziune britanic BBC2, în cadrul emisiunii Newsnight, că “nimic semnificativ nu se va schimba în privinţa migraţiei româneşti către Marea Britanie începând cu 1 ianuarie anul viitor”, după ce restricţiile de pe piaţa muncii vor fi ridicate pentru români şi bulgari, relatează Huffington Post.

S-a dus valul

“Cel mai mare val de imigranţi români s-a înregistrat deja între 2007 şi 2008, iar destinaţiile pricipale au fost Spania şi Italia”, a declarat Ponta, care a ţinut să precizeze că nu există “niciun pericol de creare a unui val de imigranţi dinspre România sau Bulgaria”.
Pe de altă parte, potrivit Daily Mail, premierul român Victor Ponta a recunoscut în declaraţiile pentru emisiunea Newsnight a BBC2 că există o problemă cu unii cetăţeni ai ţării noastre care se duc în Marea Britanie şi comit infracţiuni. Ponta a afirmat că minoritatea romă, în special, a reprezentat o “provocare uriaşă” pentru organele însărcinate cu punerea în aplicare a legii, mai ales din cauza cerşetoriei şi a furturilor de telefoane celulare. Premierul român a declarat că sprijină demersurile Marii Britanii de a face mai strict accesul la beneficii pentru imigranţi, pentru a evita  migraţia pentru beneficii, cu condiţia ca acestea să nu fie discriminatorii, potrivit sursei citate.

Infracţiuni “mărunte”

“Sunt foarte conştient de faptul că cetăţeni români au comis, nu infracţiuni grave, dar unii dintre ei - români, dar şi reprezentanţi ai minorităţii rome, se dedau infracţionalităţii mărunte, cerşind, furând telefoane mobile'', a declarat Ponta pentru BBC2, relatează sursa citată. “Cred că în primul rând trebuie să cooperăm. Poliţia noastră şi celelalte organe de aplicare a legii ar trebui să coopereze foarte bine. Pe de altă parte, este o provocare imensă şi o mare preocupare pentru Guvernul meu să pună în aplicare strategiile de integrare a comunităţilor de romi', a adăugat premierul român, citat de Daily Mail.

Fără discriminare!
Referindu-se la angajamentul premierului britanic David Cameron de a face mai strictă legislaţia privind beneficiile, pentru a îngreuna accesul imigranţilor la acestea, Ponta a apreciat că pare “foarte corect”. “Dacă Guvernul britanic, şi nu doar cel britanic, dar şi cel german sau francez vor face sau înăspri legislaţia, pentru a evita imigraţia pentru beneficii dinspre Estul Europei sau din alte părţi ale lumii, cred că ar fi un lucru foarte corect, este corect din partea Guvernului britanic”, a spus Ponta, notează şi politicshome.com. “Susţinem acest lucru. Tot ce solicităm este să nu existe discriminare. Toate legile care li se aplică cetăţenilor germani, ori italieni, trebuie să li se aplice şi cetăţenilor români sau bulgari”, a mai spus Ponta, potrivit aceleiaşi surse.

×
Subiecte în articol: bbc Victor Ponta