x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ponta îl contrazice pe Oettinger. Italia îi cere demisia

Ponta îl contrazice pe Oettinger. Italia îi cere demisia

de Istvan Deak    |    Marina Constantinoiu    |    30 Mai 2013   •   17:51
Ponta îl contrazice pe Oettinger. Italia îi cere demisia
Sursa foto: ec.europa.eu
Declaraţiile despre România, Bulgaria şi Italia ale comisarului pentru Energie stârnesc iritare
Considerat unul dintre cei mai moderaţi şi experimentaţi comisari europeni, cel pentru Energie, germanul Guenter Oettinger, fost premier al landului Baden Wurttemberg, stârneşte iritare în cel puţin trei state (printre care şi România) pe care le-a criticat într-o intervenţie preluată de cotidianul german Bild.
Oettinger, care a criticat propria Comisie, dar şi Guvernul berlinez din care face parte partidul său, Creştin-Democrat, a deplâns starea jalnică în care se află Europa. În context, a afirmat că “România, Bulgaria şi Italia, în principiu, nu prea pot fi guvernate”.

“Suntem guvernabili şi gazde bune”
Premierul Victor Ponta consideră că România este o ţară guvernabilă, precum şi o gazdă bună pentru preşedinţii tuturor instituţiilor financiare internaţionale care au venit deja sau se vor afla la Bucureşti.  "Nu ştiu dacă suntem chiar neguvernabili, cum consideră unii. Mie mi se pare că suntem guvernabili şi gazde bune, din moment ce anul acesta s-au aflat deja sau se vor afla preşedinţii tuturor instituţiilor financiare internaţionale: Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială, BERD, BEI. Faptul că România are creştere economică şi are, dacă mă uit în zonă, în mod sigur o guvernare stabilă, însă fără competiţie corectă şi fără dezvoltare economică, toată această stabilitate se va dovedi pe termen foarte scurt şi îmi doresc ca în continuare să avem în Consiliul Concurenţei un arbitru şi un partener", a spus Ponta la prezentarea raportului de activitate pe anul 2012 al Consiliului Concurenţei.

Corina Creţu îi cere lui Barroso să se delimiteze
Totodată, europarlamentarul Corina Creţu, vicepreşedintele Socialiştilor din Parlamentul European, i-a cerut preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, să se delimiteze de afirmaţiile comisarului pentru Energie.  În scrisoarea adresată preşedintelui Comisiei Europene, Corina Creţu a atras atenţia asupra faptului că membrul german al acestui for "a depășit limitele libertății de expresie, intrând pe terenul alunecos al proceselor de intenție și al atacurilor nepermise la adresa alegerilor politice ale cetățenilor unor națiuni". Corina Creţu i-a cerut preşedintelui Barroso să garanteze imparţialitatea politică a Comisiei Europene şi să se delimiteze de asemenea poziţii ce sporesc resentimentele şi atitudinile naţionaliste între ţările UE.  Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, s-a declarat încă de miercuri "profund surprins" de remarcile făcute de către comisarul UE al Energiei, oficialul român adăugând: "Aşteptăm explicaţii oficiale, publice, convingătoare, înainte de a face orice alte comentarii".
 Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România a cerut, joi, demisia imediată a comisarului UE al Energiei, Günther Oettinger, precizând că aceasta arată lipsa de informaţii şi realism la nivelul liderilor europeni. 

Şi bulgarii şi italienii sunt deranjaţi
La rândul său, eurodeputatul socialist bulgar Ivailo Kalfin a interpelat Comisia Europeană (CE) în legătură cu afirmaţia comisarului pentru Energie Gunther Oettinger. Declaraţiile lui Oettinger au stârnit un val de nemulţumire la Roma, presa italiană solicitând explicaţii din partea Guvernului german. "Nu veţi auzi niciodată aprecieri de acest fel referitoare la Italia din partea Guvernului german", a dat asigurări, potrivit ziarului Il Sole 24 Ore, Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel. Presa italiană aşteaptă ca Oettinger să revină asupra declaraţiilor sau să demisioneze din funcţia de comisar UE al Energiei.

Oettinger “a exprimat propriile opinii” (purtător de cuvânt al CE)
Comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger, a vorbit în calitate de politician atunci când a spus, la o reuniune a Camerei de Comerţ şi Industrie Germania-Belgia-Luxemburg, că ţări precum Bulgaria, România şi Italia “sunt pur şi simplu aproape neguvernabile”, a declarat miercuri, la Bruxelles, purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene (CE), Pia Ahrenkilde Hansen.“Comisarul a vorbit ca politician, pentru că are opinii asupra unui număr de lucruri, opinii la care are dreptul”, a afirmat purtătoarea de cuvânt. Ea a precizat că nu a putut verifica în amănunt împreună cu comisarul Gunther Oettinger declaraţiile cu care acesta a fost citat de ziarul german Bild.

Urecheat bine de un reprezentant al PE
“Comisarul UE al Energiei Günther Oettinger ar face mai bine să îşi vadă de propriile atribuţii în loc să insulte trei state europene”, afirmă Cristiana Muscardini, vicepreşedinte al Comisiei pentru Comerţ din Parlamentul European, citată de site-ul Agenparl.it.

"Germanul Gunther Oettinger ar face mai bine să se ocupe de chestiunile asociate mandatului său de comisar decât să insulte trei state membre ale Uniunii Europene - Italia, Bulgaria şi România", a spus Cristiana Muscardini, care i-a trimis comisarului european o scrisoare oficială de protest.

Noul ministru bulgar de Externe, Kristian Vigenin, şi-a exprimat uimirea în legătură cu declaraţiile comisarului UE al Energiei, Gunther Oettinger, relatează site-ul Novinite.com.  "Bulgaria este un stat membru UE care are instituţii funcţionale şi legitime. De aceea am rămas uimit de afirmaţiile comisarului Oettinger", a spus Vigenin.  "Mă aştept ca Oettinger, pe care îl respect foarte mult, să clarifice această neînţelegere", a spus Vigenin.

O purtătoare de cuvânt a lui Oettinger a precizat că remarca comisarului - survenită înaintea evaluării economice anuale a statelor membre de către Comisia Europeană - au fost scoase din context. Comisarul a susţinut că Guvernele care nu au un mandat electoral clar se descurcă mai greu în ceea ce priveşte implementarea reformelor, a precizat ea.
În acest context, europarlamentarul Hannes Swoboda, liderul socialiştilor din Parlamentul European, i-a cerut preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, “să-l mustre pe Oettinger în cei mai clari termeni”. “Aceste tipuri de insulte sunt în mod fundamental ne-europene şi inacceptabile pentru un comisar european”, a precizat Swoboda.
Potrivit DPA, nu este prima dată când Oettinger, fost premier al landului Baden-Wuerttemberg, a atras atenţia prin gafele sale verbale. La începutul acestui an, aminteşte DPA, Oettinger a declarat că, în următorul deceniu, liderii germani şi francezi vor veni în genunchi să ceară aderarea Turciei. Negocierile de aderare a Turciei la UE au stagnat din 2010, în mare parte din cauza rezervelor formulate de Berlin şi Paris.
De asemenea, în 2011, Oettinger a glumit că ţările puternic îndatorate din zona euro ar trebui să fie obligate să-şi arboreze steagul în bernă.

×