x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Popularitatea lui Voronin scade, dar pericolul revanşei comuniste persistă

Popularitatea lui Voronin scade, dar pericolul revanşei comuniste persistă

de Vitalie Calugareanu    |    27 Mai 2010   •   00:00

Partidul Comuniştilor ar rămâne în opoziţie dacă în Republica Moldova ar avea loc noi alegeri parlamentare anticipate, dar numai dacă Vladimir Voronin va fi păstrat în funcţia de lider al acestei formaţiuni politice.

Un sondaj de referinţă făcut public la Chişinău arată că în viitorul Legislativ al Republicii Moldova vor accede patru partide: pe de o parte, comuniştii cu cel mult 46 de mandate din totalul de 101 şi trei partide din actuala coaliţie de guvernare care ar aduna alte 55 de mandate şi ar putea guverna împreună.

Barometrul de Opinie Publică realizat la comanda Institutului de Politici Publice de la Chişinău arată foarte clar că viitoarea configuraţie politică a Legislativului moldovean nu se va deosebi aproape deloc de cea actuală. Bazinul electoral al comuniştilor s-a stabilizat la 28%, ceea ce înseamnă că vor rămâne în opoziţie şi după alegerile parlamentare anticipate care vor avea loc ori în toamna anului curent, ori în primăvara anului 2011. Trei partide democratice din actuala coaliţie de guvernare ar accede şi ele în Parlament (PLDM - 19,1%, PD - 9,1% şi PL - 8,2%) şi ar putea forma împreună Guvernul.

Analiştii spun însă că surprizele nu sunt excluse. Dacă după alegeri Vladimir Voronin cedează funcţia de lider al Partidului Comuniştilor şi partidul se reformează, democraţii conduşi de ex-comunistul Marian Lupu ar putea intra într-o alianţă postelectorală cu comuniştii. Aceasta înseamnă 46 de mandate probabile ale comuniştilor plus 14 mandate probabile ale PD. În total, 60 de mandate. Liderul PD, Marian Lupu, nu exclude o astfel de schemă, dar susţine că pentru aceasta PCRM va trebui să se reformeze în baza a patru principii: denumire, platformă, program şi echipă. "În 2005, când am venit în Partidul Comuniştilor, am venit cu aceleaşi propuneri şi viziuni: schimbarea denumirii, schimbarea programului, o schimbare chiar şi a metodei de muncă pe intern. Ştiu că acum se poartă discuţii aprinse în cadrul PCRM - este o luptă care se dă acolo între aripa reformatoare şi aripa de conservatori", a spus Lupu.

Sondajul evidenţiază o scădere critică a încrederii populaţiei în principalele personalităţi publice, iar optimismul societăţii a intrat într-un trend negativ: 64% din cetăţeni consideră că în Republica Moldova lucrurile se mişcă într-o direcţie greşită. Potrivit analiştilor, aceasta ar trebui să-i pună în gardă pe actualii guvernanţi, pentru că cei nemulţumiţi de nivelul de viaţă votează, de regulă, opoziţia. În schimb, presa câştigă teren şi se clasează pe poziţia a doua, după biserică, în topul încrederii populaţiei. Pentru 90% din moldoveni, televiziunea este "cea mai importantă sursă de informare". După radio, pentru prima dată sondajul arată că internetul se clasează pe poziţia a treia şi depăşeşte presa scrisă în topul surselor de informare preferate de moldoveni.

Surpriză şi în ceea ce priveşte nivelul de încredere al cetăţenilor moldoveni în politicieni! Sondajul arată că liderul PD, Marian Lupu, şi liderul PLDM, Vlad Filat, împart prima poziţie în top cu 43%, numai că, în comparaţie cu sondajul precedent, Marian Lupu a pierdut 8 puncte procentuale, în timp ce premierul Vlad Filat se află în ascensiune. Tot în declin în topul popularităţii se află şi liderul comunist Vladimir Voronin, care pierde simpatizanţi în favoarea liderului PD. Totuşi, comunistul Voronin se menţine încă pe treapta a treia, devansându-i pe actualul primar de Chişinău, Dorin Chirtoacă, şi pe preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu. De remarcat totuşi că popularitatea ultimilor doi este în creştere, în timp ce a liderului comunist, în scădere.

Sondajul a fost efectuat în perioada 24 aprilie-14 mai pe un eşantion de 1.115 persoane în 75 de localităţi din Republica Moldova. Marja de eroare este de +/- 3%.

×
Subiecte în articol: externe