x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Populaţia Germaniei a fost revizuită în scădere cu 1,5 milioane de persoane, la 80,2 milioane de locuitori

Populaţia Germaniei a fost revizuită în scădere cu 1,5 milioane de persoane, la 80,2 milioane de locuitori

31 Mai 2013   •   15:33
Populaţia Germaniei a fost revizuită în scădere cu 1,5 milioane de persoane, la 80,2 milioane de locuitori

Populaţia Germaniei a fost revizuită în scădere cu 1,5 milioane de persoane, la 80,2 milioane de locuitori la 9 mai 2011, a anunţat vineri oficiul de statistică Destatis, care a publicat rezultatele primului recensământ din Germania reunificată, informează agerpres.ro.

Populaţia Germaniei, ţara cu cei mai mulţi locuitori din Uniunea Europeană, urmată de Franţa, a fost până acum evaluată la 81,7 milioane de locuitori, o cifră care se bazează pe recensământuri desfăşurate în anii 1980 în Germania de Vest şi Germania de Est. Ultimul recensământ desfăşurat în 2011 urmărea să rectifice aceste cifre care fuseseră contestate.

Recensământul nu relevă "nicio modificare notabilă în structura pe vârstă" a populaţiei, a subliniat preşedintele biroului de statistică, Roderich Egeler, în cadrul unei conferinţe de presă.

Noua cifră a populaţiei este inferioară cu 1,8% cifrei precedente.

"Amploarea revizuirii ne-a surprins", a recunoscut Egeler, chiar dacă, în opinia sa, era de aşteptat o corecţie în scădere.

Germania are 6,2 milioane de străini pe teritoriul său, echivalentul a 7,7% din populaţie.

Există în ţară "net mai puţini străini decât se estimat până acum", a subliniat Egeler.

Populaţia străină joacă un rol notabil în revizuirea în scădere a cifrei globale. Acest lucru s-ar putea explica prin faptul că străinii care părăsesc teritoriul ar fi mai puţin înclinaţi să-şi declare plecarea în registrele primăriilor, potrivit lui Sabine Bechtold, şefa Departamentului Populaţie în cadrul Destatis.

Aceste date ar fi avut consecinţe importante pentru numeroşi indicatori care luau în considerare populaţia, precum produsul intern brut pe cap de locuitor sau rata şomajului. "Toţi indicatorii (sub formă de raport) 'pe cap de locuitor' vor fi afectaţi", a subliniat Sabine Bechtold, adăugând că aceştia vor fi în curând recalculaţi de Destatis.

Pentru recensământul din 2011, considerat de Destatis ca fiind "cel mai mare proiect public german de statistică din ultimele decenii", un eşantion de circa 10% din populaţie a fost direct intervievat de agenţii biroului. Proprietarii imobiliari au fost interogaţi în ceea ce priveşte ocuparea locuinţelor. Aceste date au fost completate şi reverificate cu numeroase fişiere deja existente.

Egeler a afirmat că cifrele publicate vineri sunt acum de încredere. "Cifrele sunt de o calitate extrem de mare (...), în caz contrar nu le-am fi publicat", a spus el, evocând teste care le-ar fi demonstrat pertinenţa. 

×