x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Populaţia UE a crescut de azi cu 0,86%, iar teritoriul său, cu 1,28%

Populaţia UE a crescut de azi cu 0,86%, iar teritoriul său, cu 1,28%

de Marina Constantinoiu    |    01 Iul 2013   •   15:43
Populaţia UE a crescut de azi cu 0,86%, iar teritoriul său, cu 1,28%
Focuri de artificii au luminat cerul Zagrebului şi zeci de mii de croaţi au aclamat la miezul nopţii (22:00 GMT, duminică) aderarea ţării lor la Uniunea Europeană, la 22 de ani de la proclamarea independenţei faţă de fosta Iugoslavie.

“Bine aţi venit în Uniunea Europeană”, a declarat preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, în faţa mulţimii adunate la Zagreb, cu puţină vreme înainte ca “Oda bucuriei” a lui Beethoven - imnul UE - să marcheze integrarea Croaţiei în calitate de a 28-a membră a blocului comunitar. "Este o noapte istorică. Aţi redat Croaţiei locul său în inima Europei", a declarat el.  În discursul său, preşedintele croat Ivo Josipovici şi-a invitat compatrioţii să fie optimişti.  "Să nu lăsăm norul crizei economice să ne umbrească optimismul. Criza este o provocare, o invitaţie de a face ca mâine să fie o zi mai bună decât astăzi", a declarat el, potrivit AFP. 

 Pe cele trei scene ridicate în piaţa centrală din Zagreb, peste 700 de artişti, cântăreţi, muzicieni şi dansatori au făcut spectacol în faţa unei mulţimi încântate. Festivităţi similare au avut loc în oraşele Split şi Dubrovnik, precum şi în Varazdin şi Riejka.

Odată cu aderarea Croaţiei la Uniunea Europeană, la 1 iulie, populaţia UE va creşte cu aproximativ 0,86%, iar teritoriului său cu 1,28%, în timp ce Croaţia se va situa pe ultimele locuri în UE în ceea ce priveşte PIB-ul mediu raportat la numărul de locuitori, informează luni agenţia croată de presă Hina, preluată de agerpres.ro. După aderarea Croaţiei, UE are în prezent cu aproape 4,4 milioane mai mulţi locuitori, ceea ce face ca totalul populaţiei Uniunii să ajungă la 508 milioane de locuitori.

Lituania, o ţară cu 3,2 milioane de locuitori, care a aderat la UE în 2004, începe luni prima sa preşedinţie a consiliului UE, una cu o agendă deosebit de încărcată. Este prima preşedinţie a Lituaniei, şi prima a unei ţări baltice, în condiţiile în care celelalte două ţări foste sovietice din regiune, Letonia şi Estonia, vor prelua acest rol în prima jumătate a lui 2015 şi respectiv în prima parte a lui 2018. De asemenea, preşedinţia lituaniană este prima a unei Uniuni Europene cu 28 de state membre, întrucât Croaţia a aderat la 1 iulie la UE, chiar în ziua în care începe preşedinţia Lituaniei.


×
Subiecte în articol: populatia UE crestere teritoriu