x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Poroşenko şi Zelenski condamnă demersul Moscovei privind cetăţenia locuitorilor din regiunile Doneţk şi Lugansk

Poroşenko şi Zelenski condamnă demersul Moscovei privind cetăţenia locuitorilor din regiunile Doneţk şi Lugansk

24 Apr 2019   •   21:10
Poroşenko şi Zelenski condamnă demersul Moscovei privind cetăţenia locuitorilor din regiunile Doneţk şi Lugansk

Preşedintele în exerciţiu al Ucrainei Petro Poroşenko şi preşedintele ales Vladimir Zelenski au denunţat Rusia ca o forţă de ocupaţie în estul Ucrainei, după ce Moscova a decis să simplifice procedurile de acordare de paşapoarte ruseşti pentru locuitorii din Doneţk şi Lugansk, transmite Reuters.

Petro Poroşenko a declarat că acţiunea Kremlinului a încălcat dreptul internaţional, în timp ce Vladimir Zelenski a acuzat Rusia că duce un război împotriva Ucrainei.

Locuitorii din regiunile separatiste din estul Ucrainei vor putea primi mai uşor cetăţenia rusă în virtutea unui decret semnat miercuri de Vladimir Putin, la câteva zile după alegerea noului preşedinte ucrainean Vladimir Zelenski.

Potrivit acestui decret publicat pe site-ul Kremlinului, o procedură simplificată le va permite locuitorilor din regiunile ucrainene Doneţk şi Lugansk, unde un război între separatişti pro-ruşi şi forţele ucrainene s-a soldat cu aproape 13.000 de morţi în cinci ani, să primească un paşaport rus.

Vladimir Putin a semnat acest decret la câteva zile după alegerea în Ucraina a lui Vladimir Zelenski, care a promis să "relanseze" procesul de pace în estul ţării.

Preşedintele Vladimir Putin a afirmat miercuri că este inacceptabil faptul ca locuitorii din regiunile ucrainene Doneţk şi Lugansk să nu aibă drepturi. "Nu avem vreo intenţie de a crea probleme pentru noua conducere a Ucrainei ", a spus Putin, explicând măsurile vizând obţinerea de paşaport în regiunile menţionate.

Autorităţile ucrainene au cerut Consiliului de Securitate al ONU să ia în discuţie ''pasul provocator'' făcut de Moscova prin decizia de a înlesni acordarea de paşapoarte ruseşti locuitorilor din estul separatist al Ucrainei, anunţă agenţia EFE.

AGERPRES

×