x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Portavionul Charles de Gaulle va ajunge in trei zile in estul Mediteranei

Portavionul Charles de Gaulle va ajunge in trei zile in estul Mediteranei

19 Noi 2015   •   13:17
Portavionul Charles de Gaulle va ajunge in trei zile in estul Mediteranei

Portavionul francez Charles de Gaulle, cu 26 de avioane de vânătoare la bord, a părăsit miercuri portul Toulon (sud-estul Franţei), îndreptându-se spre Mediterana de Est, cu misiunea de a participa la lupta împotriva Statului Islamic, relatează AFP.

După atentatele sângeroase comise vineri la Paris, preşedintele François Hollande 'a decis să angajeze' grupul aeronaval francez 'în Mediterana de Est, înainte de a-l trimite, dacă va fi cazul, în Golful Persic', a declarat amiralul René-Jean Crignola, comandantul grupului.

Portavionul, cu 18 avioane Rafale şi 8 aparate Super-Etandard la bord, va ajunge în câteva zile în zona respectivă, în largul coastelor Siriei şi Libanului. Misiunea sa iniţială era de a se deplasa în Golful Persic, unde ar fi ajuns în circa o lună.

'În zilele următoare, sosirea pe teatrul de operaţiuni a avioanelor de vânătoare ale grupului aerian îmbarcat va tripla capacităţile actuale de acţiune ale Franţei', a indicat amiralul Crignola.

Acesta comandă Task Force 476, ce cuprinde, pe lângă grupul aeronaval francez, mai multe nave străine, printre care o fregată britanică şi una belgiană, Léopold I.

'La 13 noiembrie, Franţa a fost atacată pe teritoriul său de Daech (Statul Islamic), care a comis atentate teroriste simultane la Paris şi în aglomerarea urbană pariziană, făcând mai mult de o sută de victime. La 16 noiembrie, preşedintele a anunţat în faţa camerelor reunite ale parlamentului intensificarea operaţiunilor militare împotriva Daesch, mai ales în Siria', a explicat amiralul Crignola.

Aceasta este cea de-a treia misiune a portavionului francez în zonă în ultimii doi ani.

Duminică, la două zile după atacurile de la Paris şi Saint-Denis, aviaţia franceză a bombardat masiv oraşul Raqa, capitala de facto a Statului Islamic în nordul Siriei.

×