x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Portugalia aderă la Centrul NATO pentru apărare cibernetică de la Tallinn

Portugalia aderă la Centrul NATO pentru apărare cibernetică de la Tallinn

24 Apr 2018   •   21:00
Portugalia aderă la Centrul NATO pentru apărare cibernetică de la Tallinn

Portugalia s-a alăturat marţi Centrului Cooperativ de Excelenţă NATO pentru Apărare Cibernetică de la Tallinn, devenind al 21-lea membru al acestui centru care se concentrează asupra cercetării, pregătirii şi exerciţiilor în domeniul apărării cibernetice, relatează AFP.

"Suntem confruntaţi cu adversari care ţintesc valorile noastre comune în spaţiul cibernetic: libertatea, adevărul, încrederea. Pentru a consolida rezistenţa, trebuie să ne unim, de aceea sunt bucuroasă să salut Portugalia, pentru că împreună suntem mai puternici", a declarat directoarea centrului, Merle Maigre, în cursul unei ceremonii oficiale.

Înfiinţat în 2008 - la un an după un atac cibernetic masiv vizând Estonia -, Centrul de Excelenţă a fost recunoscut rapid de NATO şi Statele Unite care au aderat la acesta în 2011.

Centrul este dotat şi finanţat de ţările membre. Numără în prezent 18 ţări membre ale NATO, alături de Austria, Suedia şi Finlanda.

Norvegia şi Japonia sunt, de asemenea, pe punctul de a se alătura centrului. Luni, Australia şi-a anunţat intenţia în acest sens.

"Un membru al Forţei de apărare australiene va fi detaşat la centru pentru o perioadă de trei luni în fiecare an", a declarat şefa diplomaţiei de la Canberra, Julia Bishop, pe Skype cu prilejul inaugurării "ambasadei temporare" a ţării sale în Estonia.

Ambasada temporară va funcţiona două luni pe an. În restul lunilor, ea va avea o prezenţă virtuală în ţara baltică, foarte avansată în privinţa tehnologiei informaţiei.AGERPRES

×