x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Posibile crime împotriva umanităţii în Libia (şeful NATO)

Posibile crime împotriva umanităţii în Libia (şeful NATO)

de Marina Constantinoiu    |    17 Mar 2011   •   16:28

Atacurile forţelor liderului libian, colonelul Muammar Gaddafi, contra civililor pot constitui crime contra umanităţii, a declarat, joi, la Varşovia, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Anders Fogh Rasmussen, citat de AFP.

“Este absolut inadmisibil să vezi cum regimul libian îşi atacă sistematic propria populaţie. Aceste acte pot constitui crime contra umanităţii”, a declarat acesta pentru presă.

După părerea lui, cu cât mai repede se va ajunge în cadrul ONU la un acord privind Libia, cu atât va fi mai bine, pentru a se evita o “inacceptabilă” victorie a lui Muammar Gaddafi. “Dacă Gaddafi câştigă, acest lucru va fi un mesaj că violenţa e acceptabilă. Ceea ce ar fi inacceptabil din punct de vedere umanitar şi democratic”, a declarat acesta într-un mesaj postat pe reţeaua socială Facebook.

“NATO este gata să acţioneze pentru a proteja populaţia civilă de atacurile regimului”, a adăugat Rasmussen, într-un moment în care trupele fidele colonelului Gaddafi se apropie de Benghazi, principalul oraş aflat sub controlul rebelilor.

Şansele ca NATO să se poată angaja într-o operaţiune oarecare în Libia sunt pentru moment destul de limitate, din cauza divizărilor care există în cadrul organizaţiei, Turcia şi Germania fiind contra unei intervenţii, iar Franţa pentru o operaţiune în care NATO nu ar fi în prima linie.

×
Subiecte în articol: nato crime rasmussen gaddafi libia