x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Povestea unor români fericiţi în Germania

Povestea unor români fericiţi în Germania

de Istvan Deak    |    17 Aug 2014   •   19:10
Povestea unor români fericiţi în Germania

Italia şi Spania au fost destinaţiile de imigrare preferate de români până acum câţiva ani. Limba mai apropiată de cea română era unul dintre pretexte. Criza a lovit în plin piaţa muncii din cele două ţări şi românii au fost nevoiţi să se reorienteze. Astfel, în 2013, 135.000 de români au ajuns în Germania. În timp ce Guvernul german plănuieşte măsuri dure de combatere a migraţiei sărăciei şi a abuzului sistemului social german, Neue Osnabrucker Zeitung prezintă povestea a doi muncitori români, simptomatică pentru motivaţia miilor de români de a-şi căuta fericirea în Germania. Cei mai mulţi vin să muncească, nicidecum interesaţi doar de abuzarea sistemului social german Protagoniştii sunt Zsolt Nagy şi Gabriela Vlăduţ. Ambii lucrează la B&S Agrarservice, o firmă specializată în distribuţia de carne de pui.

Teama de a fi păcălit
Zsolt a ajuns la firma germană prin intermediul unui anunţ în ziar. Se întâmpla în 2010, pe când avea 22 de ani. Terminase liceul, urmase o facultate cu profil electric, dar perspectivele se lăsau aşteptate. “Cu un venit total de 300 de euro pe lună nu îmi puteam construi un viitor în România, aşa cum îmi închipuisem eu în anii studenţiei. Planul meu iniţial a fost să plec în SUA, la New York. Pentru a-mi finanţa traversarea oceanului şi a avea ceva bani de un nou început acolo, am decis să încerc să mă angajez în Germania. Mi-a fost teamă că voi fi păcălit fiindcă nu ştiu limba germană, dar şeful meu s-a dovedit mai mult decât un prieten. Nu există un sinonim în România pentru aşa ceva. Am fost bine primit. Totul era organizat ca la carte. Am ajuns la locul de muncă alături de alţi români. Aici ni s-a explicat în limba română ce avem de făcut. Ni s-au transmis condiţiile de igienă şi de protecţia muncii. Am început cu o perioadă de practică. În scurt timp, m-am mutat cu câţiva concetăţeni într-un apartament separat ”, povesteşte Zsolt Nagy, pentru sursa citată.

Salariu de cinci ori mai mare
Viaţa lui cotidiană se rezumă în parte la muncă. “Am un loc de muncă solicitant, dar sunt tânăr şi oricum se putea mai rău de atât. Pe de altă parte, salariul este bun, chiar foarte bun. Aici pot să câştig de cinci ori mai mult decât acasă şi asta la aceleaşi costuri de întreţinere. O parte din bani îi trimit părinţilor mei din România. Vreau să îi sprijin, fiindcă în România sunt probleme mari. În curând, se duce totul la vale. Siguranţa din Germania, locul de muncă şi salariul bun m-au convins să îmi aduc soţia şi să rămânem aici”, adaugă muncitorul român.

Încredere şi responsabilitate
Dar nu totul e roz. Există suficiente motive de mâhnire. “Sunt dezamăgit de comportamentul tinerilor germani. Ne desconsideră şi ne tratează cu răceală. Acesta este şi motivul pentru care n-am ajuns într-un club de tenis amator, deşi am practicat acest sport cât am fost în România”, spune el. Angajatorii au cuvinte de laudă la adresa sa. “Este un muncitor conştiincios şi avem încredere în el din toate punctele de vedere”, spun proprietarii  B&S Agrarservice, Torsten Buurmester şi Barbara Sobietzki. “Încrederea trebuie tratată cu responsabilitate. Nou-veniţii sunt mai mereu timoraţi şi precauţi. Asta reiese din experienţa noastră de peste cinci ani. Între timp avem 60 de angajaţi, dintre care 30 se află în concediu în România şi Bulgaria”.

5% femei
Numărul angajatelor este redus în cadrul firmei germane, doar trei din totalul de 60 sunt femei. Firma germană subliniază că spre deosebire de alte practici de pe piaţa muncii germane, muncitorii nu aparţin de un subcontractant şi sunt angajaţi pe baza legilor germane. Asta înseamnă că sunt asiguraţi social şi medical şi au drept la pensie după cinci ani de muncă. În cazul unor accidente de muncă au dreptul la despăgubiri. Sunt plătiţi cu un tarif de 7,50-8,50 euro pe oră, la care se adaugă orele suplimentare şi cele de noapte sau cele din zilele de sărbătoare. “Săptămâna consta în 40 de ore lucrate. De obicei, orele în plus le adăugăm la zilele de concediu. Fiecare angajat începe cu o perioadă de probă de trei luni. Trebuie să ne asigurăm că sunt capabili să îşi îndeplinească sarcinile, doleanţele clienţilor noştri, dar şi normele în vigoare privind protecţia animalelor. Locuinţele închiriate pentru români au fost verificate de autorităţile locale şi catalogate drept satisfăcătoare. Pentru 150 de euro se închiriază un pat într-o cameră pentru două persoane. Au parte de toaletă, bucătărie şi o sală comună. Din banii aceştia beneficiază şi de o femeie de serviciu şi un meşter, care să se asigure că locuinţa este curată şi nimic nu este stricat”, susţine Sobietzki.

Tradiţie de familie
Una dintre puţinele femei care lucrează la firma germană este Gabriela Vlăduţ. De doi ani, ea s-a mutat în Emsland alături de soţul ei, Claudiu. A devenit mamă pentru prima dată la 16 ani. “Este ceva normal în România”, consideră ea. Între timp, i s-a născut şi a doua fetiţă. Prima, Andreea, va începe şcoala în Germania în acest an. Părinţii se mândresc că în trei luni de grădiniţă germană a învăţat suficient cât să treacă testul de limba. Alţi opt membri ai familiei Vlăduţ sunt angajaţi la firma B&S Agrarservice. Visul familiei este să se mute într-o casă nouă, care să fie doar a lor. “Pentru asta mai avem mult de lucru”, mărturiseşte Gabriela, care se mândreşte cu cele 130 de maşini încărcate lunar cu carne de pui.

×
Subiecte în articol: romani in Germania