x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe “Predicatorul urii”, aruncat, în sfârșit, după gratii

“Predicatorul urii”, aruncat, în sfârșit, după gratii

de Şerban Mihăilă    |    18 Aug 2016   •   10:43
“Predicatorul urii”, aruncat, în sfârșit, după gratii
Sursa foto: Anjem Choudary / youtube.com

Cel mai vocal și celebru propovăduitor al jihadismului în Europa, clericul musulman britanic Anjem Choudary, a ajuns în cele din urmă în spatele gratiilor, după ce, timp de peste două decenii, a luat peste picior autoritățile de la Londra, care au încercat să-l tempereze în repetate rânduri.

Supranumit “predicatorul urii”, Choudary este considerat o sursă de inspirație pentru cel puțin o generație de militanți jihadiști, 300 dintre adepții săi plecând să lupte în Siria alături de organizația Stat Islamic (SI), iar numele său este legat de peste 15 comploturi teroriste din întreaga lume. După ce s-a jucat mai bine de 20 de ani de-a șoarecele și pisica cu poliția și serviciile de informații, el a fost găsit vinovat de un tribunal londonez, marți, de infracțiunea de terorism, după ce a depus un jurământ de credință față de SI și s-a declarat în mod deschis în favoarea acestei organizații teroriste, interzisă în Marea Britanie. El riscă acum până la zece ani de închisoare. Deși nu a fost implicat direct în comiterea de atentate, Choudary este considerat unul dintre cei mai periculoși britanici. Ani de zile, ideologul radical a oferit imaginea publică a islamismului extremist, organizând proteste contra trupelor britanice din Irak și Afganistan sau răspândind ideile sale periculoase prin intermediul interviurilor televizate. De altfel, numeroase organizații mass-media, între care și BBC, au fost criticate pentru faptul că i-au oferit spații de exprimare mult prea ample.

Greu de prins

De formație jurist, Choudary a scăpat de fiecare dată, după ce a fost reținut în mai mult rânduri pentru marșuri, proteste și activități islamiste neautorizate desfășurate pe teritoriul britanic. El a atras atenția autorităților, după fondarea organizației extremiste Al Muhajiroun. Potrivit publicației “Daily Mail”, se pare că ideologul radical ar fi inspirat cel puțin 110 cetățeni britanici să comită acte teroriste. Surse de poliție citate de cotidianul britanic precizează că “predicatorul urii” ar fi încurajat 850 de fanatici să plece în Siria, să lupte de partea SI. O treime dintre aceștia ar fi urmat îndemnurile ideologului terorist. Mai mult, Choudary și-a manifestat susținerea față de loviturile teroriste din Londra, din 7 iulie 2005, precum și față de atacurile din Statele Unite, din 11 septembrie 2001. Choudary a atacat constant organizațiile și asociațiile musulmane britanice moderate, pe care le-a acuzat că “și-au vândut sufletul diavolului”.

Anjem Choudary s-a născut în anul 1967, într-o familie de origine pakistaneză stabilită deja în Marea Britanie. A început cursurile Facultății de Medicină în cadrul Universității din Southampton și, după ce a ratat primul an din cauza unei vieți pline de petreceri, s-a înscris la Facultatea de Drept. După absolvirea acesteia, s-a mutat la Londra, unde a predat limba engleză. Tot acolo, el a început profesia de avocat, devenind chiar președintele Societății Avocaților Musulmani. Choudary are patru copii.

“Deși nu le tolerez, atacurile din 11 septembrie au o justificare legală” - Anjem Choudary

×