x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Premier, pus să restituie subvenții europene

Premier, pus să restituie subvenții europene

03 Iun 2019   •   10:47
Premier, pus să restituie subvenții europene

Bruxelles-ul îi cere premierului ceh, Andrej Babis, să restituie 17,4 milioane de euro din subvenţii europene, estimând că acesta se află într-o situaţie de conflict de interese, au relatat, la sfârșitul săptămânii, mass-media cehe, publicând un document prezentat drept un proiect al raportului de audit al Comisiei Europene, informează AFP.

Potrivit acestui document de 70 de pagini, Comisia Europeană consideră că Babis, al doilea cel mai bogat om din Cehia, continuă să aibă beneficii din holdingul său agro-alimentar. Documentul a fost publicat de site-urile seznam.cz, Aktualne.cz, Info.cz şi Denikn.cz. Cotidianul ceh „Hospodarske Noviny” a informat, citând „două surse din cadrul unor ministere din Cehia”, că, în urma unui audit, Comisia Europeană a stabilit existenţa unui conflict de interese între activităţile politice ale lui Babis şi afacerile lui. Conform publicaţiei, acesta trebuie să ramburseze toate subvenţiile provenite din fonduri structurale ale UE, primite de Agrofert, începând din februarie 2017.

Comisia Europeană a refuzat să facă vreun comentariu pe marginea acestui caz. Purtătorul ei de cuvânt a declarat pentru AFP, la Bruxelles, că instituţia „nu comentează niciodată procedurile de audit în curs şi cu atât mai mult scurgeri de informaţii”. De cealaltă parte, Babis a dezminţit informaţiile din „Hospodarske Noviny”.

 

Republica Cehă nu va avea în mod sigur obligaţia de a restitui subvenţiile. Nu există niciun motiv pentru asta, pentru că eu nu încalc nici legislaţia cehă, nici legislaţia europeană în materie de conflict de interese”.

Andrej Babis

 

 

Premierul Andrej Babis i-a pus pe liderii europeni pe urmele sale

×
Subiecte în articol: Andrej Babis