x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe PREMIERĂ! Ce a transportat naveta spaţală Soyuz pe Staţia Spaţială Internaţională

PREMIERĂ! Ce a transportat naveta spaţală Soyuz pe Staţia Spaţială Internaţională

24 Noi 2014   •   08:19
PREMIERĂ! Ce a transportat naveta spaţală Soyuz pe Staţia Spaţială Internaţională

O navetă spaţială Soiuz a decolat duminică seară de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan având la bord prima femeie astronaut din istoria Italiei, Samantha Cristoforetti, însoţită de un cosmonaut rus, Anton Şkaplerov, şi de un astronaut american, Terry Virts, a anunţat agenţia spaţială rusă Roskosmos.

Soiuz TMA-15M a decolat de la Baikonur la 21.01 GMT în direcţia Staţiei Spaţiale Internaţionale ISS şi a andocat fără probleme la 3.50 GMT, a precizat Roskosmos, citată de AFP.

La vârsta de 37 de ani, astronautul Samantha Cristoforetti, din partea Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), este prima femeie din Italia care a ajuns în spaţiul extraterestru. Cei trei astronauţi vor rămâne pe ISS până la jumătatea lunii mai 2015. Ei s-au alăturat celor trei astronauţi aflaţi deja pe avanpostul orbital, americanul Barry Wilmore şi ruşii Aleksandr Samokutiaev şi Elena Serova, care vor reveni pe Pământ în luna martie.

Soiuz a transportat şi provizii alimentare pentru echipajul ISS, printre care 15 cutii de câte 30 de grame de caviar (ce vor fi păstrate pentru sărbătorile de iarnă), dar şi mere, portocale, lămâi, roşii, lapte şi ceai negru.

De asemenea, la bordul ISS a ajuns şi 'ISSpresso', un espressor conceput special pentru a face cafea în condiţii de microgravitaţie.

Pe orbită din 1998, staţia spaţială, a cărei construcţie a costat peste 100 miliarde de dolari, va rămâne operabilă până în 2024, conform NASA. Agenţia spaţială americană este, în prezent, complet dependentă de Agenţia spaţială rusă pentru transportul astronauţilor pe ISS şi înapoi pe Pământ, un loc într-o capsulă Soiuz costând 70 de milioane de dolari.

×