x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Premieră în Iowa: O pisică a fost contaminată cu virusul AH1N1

Premieră în Iowa: O pisică a fost contaminată cu virusul AH1N1

05 Noi 2009   •   00:00
Premieră în Iowa: O pisică a fost contaminată cu virusul AH1N1

O pisică a fost contaminată cu virusul gripei A H1N1 în Iowa, conform unor oficiali din cadrul Departamentului pentru sănătate publică din acest stat, situat în centrul Statelor Unite. Aceştia susţin că se confruntă cu primul caz de acest fel. Este vorba despre o pisică domestică, în vârstă de 13 ani, un mascul castrat, care era îngrijit de veterinari de la centrul de medicină al Universităţii de stat.



"Este prima pisică despre care ştim că este contaminată cu virusul A H1N1", a declarat Brett Sponseller, care a îngrijit animalul.

"Doi dintre cei trei membri ai familiei proprietarului pisicii au suferit de simptome de gripă înainte să se îmbolnăvească pisica", scria Ann Garvey, veterinarul acestui centru de medicină, într-un comunicat, citat de AFP. "Acest caz nu este surprinzător, în măsura în care alte tulpini de gripă au fost deja identificate la pisici", a precizat Gravey.

Pisicii i-au fost administrate antibiotice şi s-a vindecat, la fel ca persoanele din familia cu care se afla în contact, se mai precizează în comunicat. Proprietarul piscii, un salariat al şcolii veterinare de la centrul de medicină, a dorit să îşi păstreze anonimatul şi nu a dezvăluit nici numele animalului.

Riscul ca pisicile să contamineze oamenii sau alte pisici este necunoscut, dar "nu pare ridicat", a precizat Sponseller. Potrivit Departamentului american al Sănătăţii, persoanele care sunt contaminate cu gripa A H1N1 pot transmite virusul atât oamenilor, cât şi unor animale. (V.A.)

×
Subiecte în articol: externe gripa porcina