x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Premieră: Partidul neonazist german NPD ajunge în Parlamentul European

Premieră: Partidul neonazist german NPD ajunge în Parlamentul European

26 Mai 2014   •   19:15
Premieră: Partidul neonazist german NPD ajunge în Parlamentul European
Udo Voigt, trimisul partidului la PE, declara în 2007 că “maximum 340.000 de persoane” au murit la Auschwitz
Udo Voigt are 62 de ani şi provine din vechea gardă a partidului neonazist german NPD. Tocmai şi-a asigurat intrarea în Parlamentul European.
Este o premieră pentru NPD pătrunderea în PE. Acest partid a obţinut circa 300.000 de voturi şi un scor de 1%, care îi permite să trimită un parlamentar, pe berlinezul Udo Voigt, cap de listă, printre cele 96 de parlametari de care dispune Germania.

Cunoscut pentru derapajele sale
Voigt profită de o reformă a sistemului electoral german pentru alegerile europene, care a dus la dispariţia pragului minim pentru a putea avea un ales. De aceea NPD, creat în 1964, este capabil, ca şi alte partide mici germane, să trimită un deputat în Parlamentul European.
Domnul Voigt este un cunoscut al derapajelor, care de câteva ori i-au adus şi probleme cu justiţia, reaminteşte Slate.fr. În anul 2007, în cadrul unui interviu televizat, el a dat asigurări că “maximum 340.000 de persoane au murit la Auschwitz”. Această declaraţie i-a adus o condamnare pentru incitare la ură rasială.
S-a alăturat partidului în 1968, după ce a asistat la un miting al NPD. Spune că a fost covins după ce l-a ascultat, pentru prima oară, pe un om politic exprimându-şi mândria în privinţa istoriei germane.
Catolic, el a primit în tinereţe o pregătire de muncitor în domeniul aerospaţial, apoi s-a angajat în armată. Dar apartenenţa sa la partidul neo-nazist l-a împiedicat să devină ofiţer.
Udo Voigt a intrat apoi în politică, iar ulterior a creat un centru de pregătire şi formare al NPD în Italia. La nivel federal, partidul, pe care autorităţile au încercat să-l interzică, rămâne cu slabă reprezentare şi nu dispune de niciun ales în Parlamentul german. Este însă prezent în două Parlamente regionale.

“Europa este continentul albilor”
Udo Voigt se apără în faţa acuzaţiilor de rasism. Dar afirmă că NPD spune că Europa este continentul albilor, şi aşa trebuie să rămână. “Vrem să ne asigurăm că şi peste 50 de ani, un italian, un francez, un irlandez şi un german sunt încă de recunoscut drept europeni şi că nu vor putea fi confundaţi cu ghanezii sau chinezii”, explică sexagenarul.
În timpul campaniei pentru europene, partidul său s-a făcut remarcat cu sloganuri de prost gust, explică site-ul Euractiv.fr. Unul dintre afişe, purtând sloganul “Să punem gaz”, a fost pus în faţa muzeului evreiesc din Berlin. O altă ţintă favorită a NPD: romii.
Evident, pătrunderea NPD în PE nu trece neobservată. Şeful diplomaţiei germane, Frank-Walter Steinmeier, s-a declarat “oripilat că un ales al NPD va fi în Parlament”. Udo Voigt, însă, riscă să fie stingher în hemiciclul european: chiar dacă partidul extremist ungar Jobbik, partid ultranaţionalist şi antiromi, preferă să evite să se afişeze cu NPD.

×
Subiecte în articol: Udo Voigt parlamentul european