x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Premierul britanic, în favoarea exploatării gazelor de şist:”Nu o să iasă flăcări de la robinet”!

Premierul britanic, în favoarea exploatării gazelor de şist:”Nu o să iasă flăcări de la robinet”!

de Istvan Deak    |    09 Aug 2013   •   10:24
Premierul britanic, în favoarea exploatării gazelor de şist:”Nu o să iasă flăcări de la robinet”!

Premierul britanic a provocat uimire după o serie de declaraţii favorabile exploatării gazelor de şist. După părerea sa, Marea Britanie ar face o mare eroare dacă nu ar reflecta serios la exploatarea gazelor de şist, cu condiţia, spune el, ca mediul să fie protejat.

Cameron a dat asigurări că în ţară nu se va face nimic, dacă mediul înconjurător nu va fi protejat. “Nu se pune problema să avem cutremure de pământ sau flăcări ieşind din robinete. Vor exista reguli foarte clare, care vor trebui respectate şi permise, înainte de a putea începe forajele”, a spus Cameron. “Cred că am face o mare eroare ca naţiune, dacă nu am reflecta cu seriozitate la modalitatea de a încuraja fracturarea hidraulică şi perspectiva tarifelor mai ieftine aici în Marea Britanie”, a subliniat prim-ministrul conservator, în timpul unei deplasări la Darwen, în nordul ţării.

Metodă controversată

Fracturarea hidraulică, care constă în crearea de fisuri subterane prin injectarea unui amestec de apă, nisip şi produse chimice la o presiune foarte înaltă, pentru eliberarea hidrocarburilor de şist, este considerată poluantă de către ecologişti şi interzisă în Franţa, dar aplicată ca metodă în SUA, notează AFP.

“În Statele Unite, cheltuielile energetice ale companiilor şi tariful la gaze au fost reduse la jumătate. Sunt companii care s-au mutat în Mexic sau în alte părţi şi care revin în SUA”, a afirmat David Cameron, al cărui Guvern a propus recent instituirea unui regim fiscal pentru extracţia de gaze de şist “cel mai generos din lume”, pentru a încuraja dezvoltarea masivă a acestei resurse.

“Anul trecut s-au săpat 100 de puţuri de gaze de şist în toată Uniunea Europeană, faţă de 10.000 în SUA. UE deţine echivalentul a circa două-treimi din rezervele SUA de gaze de şist şi trecem pe lângă o bună oportunitate”, a adăugat Cameron, cu şase zile înainte de începerea, la Balcome, în sudul Angliei, a forajelor de exploatare, acţiune care a fost însoţită de manifestaţii ale opozanţilor şi ecologiştilor.

Mişcări telurice

Societatea britanică de extracţie Cuadrilla a fost silită să-şi întrerupă acţiunile de forare din nord-estul Angliei în 2011, după înregistrarea unor mişcări telurice uşoare. În decembrie, Guvernul britanic i-a dat autorizaţia să reia forajele de explorare, dar întărind controalele. “Cameron şi ministrul Finanţelor, George Osborne nu ştiu despre ce vorbesc. Ei ascultă companiile petroliere şi de gaze. Informaţiile lor în materie de securitate sunt false”, a declarat Gayzer Tarjanyhi, care şi-a schimbat numele în Gayzer ”Frackman”, şi care s-a aflat printre cei circa o sută de manifestanţi care l-au aşteptat joi pe premierul britanic, în turneul acestuia.

“Cel mai generos regim fiscal din lume”

Obiectivul afişat de Guvernul britanic, de a crea regimul fiscal cel mai generos din lume pentru companiile de gaze de şist este cel afişat de ministrul britanic de Finanţe, considerat a fi mâna dreaptă a premierului Cameron. Obsbourne vrea relansarea revoluţiei gazului de şist şi a anunţat recent reduceri fiscale în beneficiul industriei fracturării hidraulice, comentează şi myEurop.info.

El propune o impozitare redusă cu 30% pentru aceste noi companii extractoare. Un adevărat cadou fiscal, comparativ cu taxa de 62% la care sunt supuse exploatările petroliere recente din Marea Nordului, şi cu cea de 81% pentru exploatările marine (offshore) mai vechi.

Acest nou regim fiscal ar urma să fie inclus în legea finanţelor din 2014. O nedreptate, în ochii numeroşilor cetăţeni obligaţi să strângă cureaua în numele austerităţii bugetare.

“Gazele de şist sunt o resursă cu un enorm potenţial de extindere a mixului energetic al Regatului Unit”, susţine conservatorul George Osborne, afirmând dorinţa de a face din Marea Britanie un lider al revoluţiei gazelor de şist. Argumentele sale? Crearea de mii de locuri de muncă şi preţuri la energie rezonabile, pentru mii de persoane.

×