x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Premierul ceh solicită retragerea ţării sale din pactul ONU privind migraţia

Premierul ceh solicită retragerea ţării sale din pactul ONU privind migraţia

01 Noi 2018   •   18:31
Premierul ceh solicită retragerea ţării sale din pactul ONU privind migraţia

Premierul ceh, Andrej Babis, a declarat joi că doreşte să retragă ţara sa din acordul global al ONU privind migraţia şi că va discuta această chestiune cu partenerul său de coaliţie social-democrat, relatează website-ul idnes.cz, citat de agenţia Reuters. 

Declaraţia lui Babis survine la o zi după ce Austria a anunţat că va urma exemplul SUA şi al Ungariei şi se va retrage din acordul ONU denumit ''Pactul global pentru o migraţie sigură, ordonată şi reglementată'', care va fi semnat în decembrie în oraşul marocan Marrakech. 

Anterior şi guvernul de la Varşovia a anunţat că ia în calcul să retragă Polonia din acest pact, criticat de ţările ce-l resping mai ales pentru că nu ar stabili o delimitare clară între migraţia legală şi cea ilegală şi pentru că include migraţia printre drepturile omului, încurajând astfel acest fenomen. 

''Considerăm că unele puncte ale Pactului privind migraţia sunt extrem de critice, precum mixul între căutarea de protecţie şi migraţia economică'', a explicat miercuri cancelarul austriac Sebastian Kurz, adăugând că migranţii salvaţi în Marea Mediterană nu ar trebui să fie aduşi direct în Europa. Şeful guvernului de la Viena s-a pronunţat de asemenea împotriva unui drept al omului la migraţie şi a estimat că acest pact ar putea conduce la un fel de ''diluare a migraţiei legale şi ilegale''. 

Acest pact nu va face decât să înrăutăţească situaţia pentru că va încuraja milioane de oameni să emigreze, punându-şi în pericol vieţile şi plătind milioane de dolari reţelelor de trafic de persoane, a motivat la rândul premierul ungar Peter Szijjarto decizia ţării sale de a se retrage din acord. Potrivit şefului diplomaţiei ungare, pactul se bazează pe principiul fals că migraţia este un drept fundamental al omului, când în realitate un drept fundamental este ca oamenii să poată trăi în pace în propria lor ţară, iar dacă nu este posibil, atunci să li se acorde protecţie în cel mai apropiat loc sigur posibil.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: premierul cehiei onu migratie Andrej Babis