x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Premierul Greciei a declarat că nu va accepta condițiile stricte impuse de UE pentru utilizarea ajutorului de urgență pentru criză

Premierul Greciei a declarat că nu va accepta condițiile stricte impuse de UE pentru utilizarea ajutorului de urgență pentru criză

05 Iul 2020   •   17:00
Premierul Greciei a declarat că nu va accepta condițiile stricte impuse de UE pentru utilizarea ajutorului de urgență pentru criză

Premierul elen Kyriakos Mitsotakis a declarat că nu va accepta condiţii stricte impuse de UE privind utilizarea ajutorului de urgenţă pentru criză, în contextul negocierilor dificile pe care liderii UE le vor avea pentru fondul de recuperare în valoare de 750 miliarde de euro, scrie Financial Times.

Prim ministrul a declarat că ţara sa s-a „maturizat mult” de la criza datoriilor şi că Grecia îşi va stabili singură propria agendă de redresare.

Kyriakos Mitsotakis a declarat, într-un interviu, pentru Financial Times că Grecia nu se va reîntoarce la supravegherea strictă şi nepopulară impusă ţării sale de „troica” oficialilor UE, Băncii Centrale Europene şi FMI ca în timpul crizei datoriilor, „forţându-ne să facem reforme ”chiar dacă „nu a existat niciodată vreo achiziţie internă”.

Suedia, Finlanda, Danemarca şi Ţările de Jos se opun planurilor Comisiei Europene pentru fondul de recuperare şi solicită aplicarea aşa-numitei„ condiţionalităţi ”pentru banii acordaţi de UE pentru a se asigura că aceste cheltuieli sunt făcute pentru îmbunătăţirea competitivităţii. Cancelarul german Angela Merkel, care susţine ideea fondului de recuperare, a declarat că banii trebuie folosiţi pentru „perioada viitoare” a fiecărei economii.

Mitsotakis a declarat că pentru Grecia este suficientă o revizuire semestrială a performanţei economice. „Nu cred că este necesară o condiţionalitate suplimentară strictă”, a mai adăugat el, spunând că fiecare stat membru din sudul Uniunii Europene a considerat că această acţiune este „inacceptabilă din punct de vedere politic”.

Având în vedere prăbuşirea economică a Greciei din urmă cu cinci ani şi reducerile profunde ale serviciilor publice în cadrul programelor succesive de austeritate, Grecia a surprins pe mulţi prin gestionarea eficientă a crizei coronavirusului. La începutul lunii iulie, în Grecia, se înregistrau 192 de decese cauzate de Covid-19 şi 3.432 de cazuri confirmate.

„Mi-a fost foarte evident că, la un moment dat, a trebuit să intrăm în modul de blocare completă. Şi decizia mea politică a fost să o fac mai devreme decât mai târziu ”, a mai declarat prim ministrul Greciei.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: grecia ue