x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, în vizită la Moscova

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, în vizită la Moscova

27 Feb 2019   •   11:58
Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, în vizită la Moscova

Premierul israelian Benjamin Netanyahu este aşteptat miercuri la Moscova, pentru a discuta cu preşedintele rus Vladimir Putin asupra mijloacelor menite, în opinia sa, să "împiedice Iranul să se înrădăcineze" în Siria, informează AFP.
"Din punctul nostru de vedere, discuţiile se vor concentra pe mijloacele menite să împiedice Iranul să se înrădăcineze în Siria, să împiedice înrădăcinarea unei ţări care afirmă deschis că obiectivul său este de a ne distruge", a declarat Netanyahu, înainte de plecarea sa spre Moscova, potrivit biroului său de presă.
Iranul, mişcarea Hezbollah şi Rusia sunt aliaţi ai regimului Bashar al-Assad în Siria. Netanyahu a reiterat de nenumărate ori că nu va lăsa Iranul, marele duşman al Israelului, să transforme Siria într-un "cap de pod militar".
Însoţit de şeful Consiliului de Securitate Naţională al Israelului, Meir Ben-Shabbat, şi de şeful spionajului militar Tamir Heiman, premierul israelian va fi primit de Vladimir Putin la Kremlin în după-amiaza zilei de miercuri.
Duminică, Netanyahu a descris deja discuţiile pe care urmează să le aibă la Kremlin drept "foarte importante" pentru asigurarea "libertăţii de acţiune" a Israelului în Siria împotriva Iranului şi Hezbollahului libanez, într-un mod care să evite fricţiunile cu forţele militare ruse.
Această întrevedere va constitui o primă întâlnire faţă în faţă între Netanyahu şi Putin după 17 septembrie, dată la care forţele siriene au doborât din eroare un avion rus în timpul unei operaţiuni aeriene israeliene. Uciderea a 15 soldaţi ruşi a provocat serioase tensiuni între Rusia şi Israel şi a pus în discuţie libertatea de acţiune revendicată de Israel în Siria.
După 17 septembrie, Netanyahu şi Putin au discutat de mai multe ori la telefon şi s-au văzut foarte scurt la 11 noiembrie la Paris, în marja festivităţilor care au marcat sfârşitul Primului Război Mondial.
"Sigur că vom evoca în detalii cu preşedintele Putin cum să facem ca armata rusă şi forţele israeliene să se coordoneze într-un mod care să împiedice fricţiuni şi confruntări între noi", a declarat miercuri Netanyahu. "Acesta este obiectivul principal al călătoriei mele la Moscova", a adăugat el, subliniind că există şi alte obiective.
Prevăzută iniţial pentru joia trecută, întrevederea dintre Putin şi Netanyahu a fost amânată în ultimul moment. Guvernul israelian nu a furnizat motive pentru această amânare, însă consilierul Kremlinului, Iuri Uşakov, a evocat campania electorală israeliană.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: benjamin netanyahu mosova