x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Premierul Italiei anunţă crearea a două ministere, după demisia ministrului educaţiei

Premierul Italiei anunţă crearea a două ministere, după demisia ministrului educaţiei

28 Dec 2019   •   16:00
Premierul Italiei anunţă crearea a două ministere, după demisia ministrului educaţiei

Premierul italian Giuseppe Conte a anunţat sâmbătă că vor fi create două ministere separate în locul Ministerului Educaţiei, Universităţilor şi Cercetării, al cărui titular, Lorenzo Fioramonti, a demisionat săptămâna aceasta, provocând o minicriză în guvernul de coaliţie de la Roma, relatează EFE.

Giuseppe Conte a explicat în cadrul conferinţei de presă tradiţionale de sfârşit de an că vor fi create Ministerul Şcolilor şi Ministerul Universităţilor şi Cercetării, avându-i ca titulari pe Luciana Azzolina şi respectiv Gaetano Manfredi.

Premierul i-a mulţumit cu această ocazie lui Lorenzo Fioramonti pentru observaţiile sale şi a recunoscut necesitatea relansării sectorului universitar, dar i-a respins motivele invocate pentru demisie.

Fioramonti (Mişcarea 5 Stele, M5S) şi-a argumentat miercuri demisia prin faptul că nu a reuşit să obţină de la guvern majorarea alocării bugetare despre care afirmă că este necesară pentru îmbunătăţirea calităţii şcolilor şi a universităţilor.

Demisia reprezintă o lovitură pentru guvern, ale cărui partide din coaliţia de guvernare (Mişcarea 5 Stele şi Partidul Democrat) au opinii diferite despre problemele cu care se confruntă Italia, de la reforma zonei euro până la drepturile migranţilor.

Rugat să comenteze informaţiile din media în sensul că Fioramonti ar intenţiona să părăsească M5S şi să formeze un grup parlamentar autonom alături de alţi membri nemulţumiţi ai partidului, continuând totuşi să sprijine guvernul, prim-ministrul a atenţionat că "în acest moment o fragmentare a forţelor politice care susţin coaliţia nu este bună pentru activitatea guvernului".

AGERPRES

×
Subiecte în articol: italia premier ministere