x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Premierul Japoniei, dispus să se întâlnească cu Kim Jong-un, pentru a rezolva problema răpirilor

Premierul Japoniei, dispus să se întâlnească cu Kim Jong-un, pentru a rezolva problema răpirilor

26 Sep 2018   •   14:16
Premierul Japoniei, dispus să se întâlnească cu Kim Jong-un, pentru a rezolva problema răpirilor

Prim-ministrul Japoniei, Shinzo Abe, a afirmat că îşi doreşte să se întâlnească cu Kim Jong-un, o mişcare care ar putea să diminueze tensiunile dintre Tokyo şi Phenian. Shinzo Abea menţionat, totuşi, că orice summit cu Coreea de Nord ar trebui să se îndrepte spre o rezoluţie privind răpirile de cetăţeni japonezi de către Coreea de Nord în timpul Războiului Rece, notează The Guardian.

În timpul Adunării Generale a ONU din New York, marţi, Abe a spus că este pregătit pentru un nou început în privinţa relaţiilor dintre Japonia şi Coreea de Nord, la câteva luni după întâlnirea istorică dintre Trump şi Kim de la Singapore.

“Pentru a rezolva problema răpirilor, sunt pregătit să sparg gheaţa în privinţa lipsei de încredere reciproce cu Coreea de Nord, să avem un nou început şi să mă întâlnesc faţă în faţă cu Kim Jong-un.”, a spus prim-ministrul Japoniei.

Răpirea a 17 cetăţeni japonezi de agenţii Coreei de Nord s-a petrecut între 1970 şi 1980. În 2002, Coreea de Nord a eliberat cinci cetăţeni răpiţi, care s-au întors în Japonia, înainte de un summit la Phenian între Kim Jong-il şi omologul său japonez, Junichiro Koizumi.

Cu toate acestea, Japonia nu crede declaraţiile Coreei de Nord, potrivit cărora opt dintre prizonieri au murit şi că alţi patru nu au intrat niciodată în ţară.

×