x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Premierul lui Gorbaciov demolează mitul reformatorului

Premierul lui Gorbaciov demolează mitul reformatorului

de Dan Constantin    |    06 Oct 2014   •   11:51
Premierul lui Gorbaciov demolează mitul reformatorului

Nikolai Riskov , fostul prim ministru al Uniunii Sovietice, dezvăluie într-un interviu din Izvestia, amănunte despre fostul lider de la Kremlin.

Riskov are acum 85 de ani şi a fost prim ministru în perioada 1983-1990, când a demisionat. El consideră că desemnarea lui Gorbaciov ca succesor al lui Andropov a fost o eroare. ''El putea să fie predicator sau profesor de marxism leninism, nu să aibă puterea'', apreciază Riskov.

Multe din măsurile de reformare fuseseră  stabilite de Andropov, dar Gorbaciov şi le-a asumat ca fiind el autorul programului.

''Gorbaciov pierduse contactul cu realitatea, se credea Mesia. Nu a fost interesat de ţară'' spune fostul premier al URSS. Riscov consideră că eroarea fundamentală a fost atunci când Gorbaciov a decis să rupă coloana politică a ţării în loc de reforme economice. În 1987, Gorbaciov, sfătuit de Yakovlev şi Medvedev, a dorit să elimine planificarea, susţinând că piaţa va regla totul. Riskov s-a opus măsurii, anunţând că demisionează, ceea ce l-a facut pe Gorbaciov să bată în retragere.

Fostul premier aminteşte în interviu momentele dramatice ale cutremurului din Armenia, în care au murit 25 000 de oameni şi 100.000 au fost răniţi. Gorbaciov se afla în vizită în străinătate cu Raisa şi a sosit în Armenia după dezastru. El a fost blocat de mulţime, care i-a impus să rezolve conflictul din Karabah. Promisiunea lui Gorbaciov a declanşat însă incidente sângeroase de amploare la Baku, fiind trimisă armata pentru a opri pogromul împotriva armenilor, aminteşte Riskov.

Un alt moment evocat în interviu este legat de campania anti alcool declanşată de Gorbaciov. Bugetul a pierdut cel puţin 62 miliarde de ruble în perioada uscată care a produs şi multe victime. Se fabricau băuturi contrafăcute, se utilizau în reţete clei, spray-uri şi detergenţi. Susţinătorul campaniei a fost Eltin, atunci prim secretar al capitalei Moscova, cunoscut ca alcoolic.

×