x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Premierul sârb nu vrea Premiul Nobel pentru Pace dacă va trebui să îl împartă cu omologul său kosovar

Premierul sârb nu vrea Premiul Nobel pentru Pace dacă va trebui să îl împartă cu omologul său kosovar

de Agerpres    |    31 Dec 2013   •   19:17

 Primul ministru sârb Ivica Dacic a declarat marţi că există o şansă dintr-o mie ca el să câştige Premiul Nobel pentru Pace, iar dacă va trebui să împartă această distincţie cu premierul kosovar Hashim Thaci, atunci se va gândi de două ori înainte de a-l accepta, aşa că această problemă ar trebui lăsată de-o parte, transmite agenţia Tanjug.

Într-o declaraţie acordată postului B92, Dacic a precizat că nu a cerut nimănui să fie propus la Premiul Nobel, mai ales dacă ar urma să-l împartă cu Thaci, pe care-l consideră, la fel ca şi Consiliul de Securitate al ONU, un traficant de organe.

Reacţia sa survine după ce grupurile de prietenie cu Serbia şi Albania din Congresul american au propus Comitetului Nobel ca Ivica Dacic, omologul său kosovar Hashim Thaci şi şefa diplomaţiei UE Catherine Ashton să fie nominalizaţi pentru Premiul Nobel pentru Pace.

'Dacă Thaci îl va primi nu este un lucru pe care să-l putem decide noi şi şansele mele de a obţine premiul sunt de una la o mie, aşadar problema trebuie lăsată de-o parte. Singurul lucru bun este că cineva a vorbit frumos despre noi, iar la întrebarea dacă-mi place compania (Hashim Thaci n.red), ei bine, nu mi-a plăcut din prima clipă când m-am aşezat la negocieri', a mărturisit premierul sârb, precizând că dacă totuşi i se va decerna premiul, se va gândi serios dacă îl poate primi împreună cu acesta.

Anterior şi preşedintele sârb, Tomislav Nicolic, a declarat că nu susţine nominalizarea lui Ivica Dacic la Premiul Nobel pentru Pace, în condiţiile în care distincţia i-ar fi acordată şi premierului kosovar pe care-l suspectează de crime de război împotriva sârbilor.

 

×