x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Premierul Turciei l-a făcut terorist pe adolescentul omorât de poliţie

Premierul Turciei l-a făcut terorist pe adolescentul omorât de poliţie

16 Mar 2014   •   10:42
Premierul Turciei l-a făcut terorist pe adolescentul omorât de poliţie
Sursa foto: ULAS YUNUS TOSUN/EPA

Premireul turc Recept Tayyp Erdogan a turnat sâmbătă gaz pe foc, afirmând că adolescentul care a murit săptămâna aceasta în urma rănilor suferite în timpul unor manifestaţii anti-guvernamentale avea legături cu terorismul.

Berkin Elvan (15 ani) s-a aflat nouă luni în comă după ce o grenadă lacrimogenă lansată de forţele de ordine l-a lovit în cap. Se pare că tânărul nici măcar nu participa la proteste, ci ieşise să cumpere pâine. Moartea sa, survenită marţi, a stârnit furie în Turcia, cicniri între mulţinile revoltate şi poliţie semnalându-se în 30 de oraşe. Zeci de mii de oameni au ieşit pe străzile Istanbulului, poliţia a folosit din nou tunuri cu apă şi a aruncat grenade lacrimogene, în timp ce sicriul adolescentului era purtat, miercuri, pe străzi. Mama lui Berkin Elvan l-a acuzat pe Erdogan personal că i-a ucis fiul.

Sâmbătă, într-un discurs electoral în faţa susţinătorilor săi şi transmis de televiziunea de stat, premierul Turciei a spus: “Acest copil cu bile de oţel în buzunar, cu o praştie în mână, cu faţa acoperită de o eşarfă, care fusese adoptat de organizaţii teroriste, a fost din nefericire expus la gaze lacrimogene”.

“Nu vom mai permite niciodată ca străzile să devină câmpuri de luptă”, a mai spus Erdogan, care si-a acuzat oponenţii că încearcă să provoace dezordine înaintea alegerilor locale.

La începutul lunii, Recept Tayyp Erdogan a anunţat că se va retrage din viaţa politică dacă partidul său AKP (Partidul Dreptăţii şi Justiţiei) va pierde alegerile programate pe 30 martie. Sondajele arată, însă, că AKP, aflat la putere din 2002, nu-l va pune pe Erdogan în această situaţie.

×