x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Premierul ungar Viktor Orban anunţă schimbări majore în Constituţia ţării

Premierul ungar Viktor Orban anunţă schimbări majore în Constituţia ţării

08 Iun 2018   •   12:17
Premierul ungar Viktor Orban anunţă schimbări majore în Constituţia ţării
Sursa foto: Foto: MTI

Premierul ungar Viktor Orban a anunţat vineri la radioul public că guvernul Ungariei va iniţia o revizuire majoră a Constituţiei ţării în toamna acestui an, proces ce ar putea dura 12-18 luni, relatează agenţia Reuters. 

Viktor Orban, un naţionalist de dreapta care a fost reales cu o majoritate covârşitoare de voturi la alegerile din aprilie anul acesta, nu a dat alte detalii despre amendamentele preconizate. 

Potrivit lui Orban, discuţiile despre modificarea Constituţiei din 2011 vor începe în septembrie. 

Partidul de la putere Fidesz, formaţiunea politică a lui Orban, deţine 133 din cele 199 de locuri în parlamentul Ungariei, ceea ce asigură majoritatea necesară de două treimi pentru modificarea oricărei legi. 

''În toamnă vom lansa probabil o revizuire a Constituţiei, proces ce va dura un an, un an şi jumătate, în care vom analiza ce a funcţionat şi ce ar fi trebuit să funcţioneze, şi vom găsi eventuale deficienţe pe care trebuie să le remediem în noul text constituţional'', a declarat Orban. 

După ce a ajuns la putere în 2010, Orban s-a folosit de mandatul său puternic în parlament pentru a rescrie Constituţia. Una dintre modificările criticate a fost restrângerea puterilor instanţei supreme în domeniile bugetar şi fiscal. AGERPRES

×