x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Presa austriacă: România, campioana creşterii economice!

Presa austriacă: România, campioana creşterii economice!

de Istvan Deak    |    12 Sep 2014   •   21:49
Presa austriacă: România, campioana creşterii economice!

Situaţia economică a României este analizată în detaliu de jurnaliştii austrieci de la Agenţia de presă APA. Analiza este preluată de mai multe publicaţii şi site-uri din presa de limba germană, printre care şi onvista.de sau foonds.com, care titrează “România - campioana şi regele creşterii economice”. “Prestaţia economică a României, cu o creştere a PIB cu 3,5% în anul 2013, a depăşit toate aşteptările. Un aport semnificativ l-au avut sectorul agricol şi industrial, în special producţia de automobile pentru clienţi din străinătate. Chiar dacă România nu poate menţine această viteză a creşterii economice şi în 2014, perspectivele rămân pozitive”, notează austriecii în preambulul analizei.

Recoltă şi automobile
“Creşterea economică a României cu 3,5% în anul 2013 se datorează în special creşterii de 5,1% în ultimul trimestru al anului. Creşterea exporturilor cu 13,5%, în special a produselor agricole şi a automobilelor, au dus la o dezvoltare pozitivă. În interiorul Uniunii Europene, România este ţara cea mai dependentă de sectorul agricol. 31% din populaţia activă este implicată în acest domeniu. Astfel, dezvoltarea economiei este în strânsă legătură cu condiţiile meteorologice. Vremea a fost de partea României în 2013, iar recolta din vara trecută a adus o creştere semnificativă. Producţia în sectorul agricol a adus României încasări de 17 miliarde de euro, o creştere de 25%. Astfel, România a devansat cu 5% întreaga producţie agricolă a celor 28 de state UE”, mai scriu cei de la APA.

“Comerţul exterior al României a fost marcat în 2013 de producţia de automobile. Cu o forţă de muncă deosebit de ieftină în raport cu media UE, mai mulţi producători de automobile au ales România ca destinaţie a fabricilor lor. După Ford, şi cei de la Renault s-au folosit de acest avantaj şi au revigorat marca românească Dacia. Perspectivele pozitive pentru sectorul internaţional de automobile şi pentru capacitatea românească de producţie au adus plus valoare pentru România”, subliniază sursa citată.

Miza pe exporturi
“România a avut cea mai mare rată de creştere a Produsului Intern Brut (PIB) din întreaga Europă. Creşterea economică de 3,5% a depăşit nivelul mediu din Europa Centrală de 1,2%. Factorii care au dus la această creştere, recolta bună şi rata mare a exporturilor, nu sunt totuşi factori de durată. Relansarea înceată dar stabilă a ţărilor industriale în 2014 va avea repercusiuni asupra exporturilor României, în special în sectorul automobilelor”, a declarat pentru APA Grzegorz Sielewicz, din partea Coface Economist Central Europe.

Austriecii îşi îndreaptă atenţia şi către sectorul transporturilor. ”Un rol determinant în economia României aparţine sectorului transporturilor. Volumul transporturilor în 2012 s-a situat 108% din PIB. Sub valorile ţărilor învecinate, Bulgaria 147% şi Polonia 137%, dar mult peste medie din UE de 95%. Relansarea moderată a Zonei Euro, cel mai important partener de comerţ al României, va avea un efectiv pozitiv asupra sectorului transporturilor din România. Creşterea ofertei nu va însemna automat încasări mai mari pentru firmele româneşti din sectorul transporturilor. Creşterea concurenţei va aduce preţuri mai mici şi acceptarea unor oferte mai reduse cantitativ. Coface preconizează un risc mediu în sectorul transporturilor”.

România profită mai mult decât alte ţări din creşterea producţiei agricole. Pe termen lung, acest lucru nu poate fi un catalizator al economiei naţionale. Coface preconizează un risc mediu, având în vedere că multe firme mici se află sub presiunea mare a costurilor fixe în obţinerea de profituri.

Avantajele situaţiei din Ucraina
“România ar putea profita de situaţia din Ucraina şi ar putea deveni un actor principal pe piaţa cerealelor în zona Mării Negre. Rusia şi Ucraina sunt cei mai importanţi producători de cereale din regiune, cu o capacitate de producţie de patru, respectiv trei ori mai mare. Pentru anul 2014, prognoza indică o reducere de 4% în Rusia şi 10% în Ucraina. La o solicitare mondială stabilă, România va fi în măsură să îşi mărească capacităţile de producţie şi chiar să influenţeze preţurile exportului”.

Coface susţine că, în 2014, România şi Letonia vor fi ţările din Europa Centrală care nu vor reuşi să îşi îmbunătăţească viteza de creştere economică. Dinamica puternică nu se va repeta, iar efectele de bază vor fi resimţite în special în partea a doua a anului 2014. Creşterea PIB în 2014 va fi de 2,5%. Astfel rata de creştere economică a României preconizată la începutul anului se va apropia de creşterea medie a PIB în Europa Centrală de 2,4%.

Scenariul realist este că recolta din 2014 va fi sub cea din 2013. Exporturile vor creşte în special datorită interesului pentru noile modele de automobile. Astfel, acest sector va rămâne cel mai important catalizator al industriei din România. La nivel intern, cheltuielile României cresc, chiar dacă sunt limitate de creditele solicitate. Investiţiile nu arată o creştere în raport cu consum privat, fiindcă firmele nu sunt pe deplin convinse că relansarea economică este de durată.

“Creşterea economică din 2013 nu va continua la acelaşi nivel, fiindcă factorii de anul trecut nu sunt de durată. Acest lucru a fost confirmat deja de recesiunea tehnică din prima jumătate a anului 2014. Creşterea stabilă a PIB de 2,5% în 2014 poate fi pusă pe seama exporturilor mari în ţările din Zona Euro şi pe nouă orientare a economiei către consumul intern”, este concluzia lui Grzegorz Sielewicz, de la Coface Economist Central Europe, citat de Agenţia Austriacă de Presă.

×