x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Presa britanică, alarmată de posibilitatea blocării fondurilor pentru securizarea graniţei României

Presa britanică, alarmată de posibilitatea blocării fondurilor pentru securizarea graniţei României

08 Ian 2011   •   11:07
Presa britanică, alarmată de posibilitatea blocării fondurilor pentru securizarea graniţei României
145707-.jpgPresa britanică de astăzi afirmă că Europa ar putea fi confruntată cu un nou val de imigranţi ilegali, în cazul în care România blochează investiţiile în securizarea frontierelor, ca urmare a amânării aderării la spaţiul Schengen.

"Preşedintele Traian Băsescu a afirmat că va renunţa la securitatea graniţei, în semn de protest într-o dispută privind restricţiile de imigrare în cazul cetăţenilor români", afirmă Daily Express în ediţia online, într-un articol intitulat "România ameninţă să deschidă graniţele".

Şi Daily Mail scrie, în ediţia online de sâmbătă, despre "temeri legate de un aflux de imigranţi în Marea Britanie, după ce preşedintele român declară că nu poate garanta securitatea graniţelor", afirmând că "Traian Băsescu a spus că orice amânare în aderarea României la acordul Schengen va duce la blocarea, în semn de protest, a celor 271 de milioane de euro destinaţi sporirii securităţii graniţelor".

Daily Express, citat de Mediafax, adaugă că Guvernul român este furios după ce UE a blocat intrarea României în spaţiul Schengen, iar disputa provoacă îngrijorare în legătură cu posibilitatea ca imigranţii să exploateze relaxarea măsurilor de securitate la graniţele cu Republica Moldova şi cu Ucraina, dar şi pe litoralul Mării Negre, frontiere considerate principale căi de acces pentru imigranţii ilegali din Asia şi Orientul Mijlociu.

În timp ce România insistă că a îndeplinit criteriile tehnice pentru intrarea în spaţiul Schengen, oficiali europeni recunosc că solicitarea a fost blocată din cauza îngrijorărilor legate de corupţie şi criminalitate organizată.

"Nu este vorba numai despre a avea echipamentul şi a îndeplini toate standardele tehnice; este vorba şi despre calitatea sistemului şi asigurarea că oamenii din interiorul acestuia respectă toate protocoalele", a declarat un diplomat european, citat de ziarul britanic.

Daily Mail citează declaraţiile făcute de preşedintele Traian Băsescu, care a afirmat că orice amânare a includerii României în spaţiul Schengen va duce la blocarea investiţiilor pentru securizarea frontierelor.

"O amânare reprezintă o discriminare împotriva României. Trebuie să stăm ca râmele, aşa cum ne recomandă foarte mulţi (...) sau trebuie să luptăm pentru drepturile celor 22 de milioane de români, care au dreptul la respect?", a spus Băsescu.

"Problema nu este amânarea accesului în spaţiul Schengen cu câteva luni. Problema este actul de amânare în sine şi abuzul pe care îl reprezintă", a adăugat el. "Fie suntem parteneri egali, fie nu. Astăzi, se întâmplă în cazul României şi Bulgariei, mâine se poate întâmpla oricărui alt stat", a mai spus Băsescu.

Preşedintele român a respins şi acuzaţiile potrivit cărora România acordă cetăţenie unui mare număr de locuitori din Republica Moldova. Daily Mail afirmă că, potrivit Eurostat, România a acordat cetăţenie pentru 5.585 de persoane în 2008, în timp ce Franţa a acordat cetăţenie pentru 137.320 de persoane, Olanda, pentru 28.000, iar Austria, pentru 10.268.

Ziarul reaminteşte că România a alocat 271 de milioane de euro pentru tehnologie de securizare a graniţelor de la EADS, ameninţând însă să suspende finanţarea în cazul în care nu va fi stabilit un termen pentru integrarea în spaţiul Schengen.

×
Subiecte în articol: schengen