x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Presa chineză scrie despre un acord cu Vaticanul; acesta neagă iminenţa unui astfel de acord

Presa chineză scrie despre un acord cu Vaticanul; acesta neagă iminenţa unui astfel de acord

29 Mar 2018   •   18:42
Presa chineză scrie despre un acord cu Vaticanul; acesta neagă iminenţa unui astfel de acord

Un acord între China şi Vatican ar putea fi semnat până la sfârşitul acestei luni, întrucât tratativele pe acest subiect au avansat, potrivit ediţiei de miercuri a cotidianului Global Times care a citat un responsabil catolic chinez, relatează Reuters. 

Negocierile au ajuns în 'etapele finale' şi dacă totul merge bine un acord ar putea fi semnat până la sfârşitul acestei luni, a afirmat episcopul Guo Jincai, secretar general al Conferinţei episcopilor Bisericii Catolice în China, conduse de guvern, menţionează Global Times. Acordul ar urma să abordeze problema numirilor episcopilor, 'precum şi probleme de interes comun pentru Beijing şi Sfântul Scaun, cum ar fi promovarea păcii mondiale', a spus Monseniorul Guo Jincai. 

Semnarea unui acord istoric între China şi Vatican 'nu este iminentă', a reacţionat după această relatare directorul biroului de presă al Vaticanului, Greg Burke, potrivit unui comunicat. ' Pot să afirm că nu este iminentă nicio semnare a unui acord între Sfântul Scaun şi Republica Populară Chineză', a precizat Greg Burke. 

Papa Francisc 'rămâne în contact cu colaboratorii săi pe probleme chineze şi participă la etapele dialogului în curs', a adăugat el în comunicat. 

O sursă importantă de la Vatican a declarat pentru Reuters, luna trecută, că un acord cadru este pregătit şi ar putea fi semnat în câteva luni. Acesta ar putea deschide calea pentru reluarea relaţiilor diplomatice după aproape 70 de ani, când au fost întrerupte în timpul preluării conducerii de către comunişti în China. 

Catolicii din China sunt împărţiţi între comunităţi 'ilegale' care-l recunosc pe Papă şi cei care aparţin Asociaţiei Catolice Patriotice în care episcopii sunt numiţi de guvernul chinez în colaborare cu comunităţi bisericeşti. 

Relaţii complete între China şi Vatican ar da bisericii catolice un cadru legal pentru a avea grijă de toţi cei 12 milioane de catolici din China şi să-i permită să se concentreze asupra dezvoltării sale într-o ţară în care bisericile protestante sunt deja în creştere rapidă.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: acord China Vatican