x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Presa internaţională despre cauzele căderii Guvernului Ungureanu: măsuri de austeritate, corupţie şi clientelism politic

Presa internaţională despre cauzele căderii Guvernului Ungureanu: măsuri de austeritate, corupţie şi clientelism politic

de Robert Veress    |    28 Apr 2012   •   07:21
Presa internaţională despre cauzele căderii Guvernului Ungureanu: măsuri de austeritate, corupţie şi clientelism politic

Schimbarea de regim politic din Romania a ajuns pe prima pagina a ziarelor importante din intreaga lume. Unele medii din Statele Unite au preluat stirile transmise de agentiile de presa (Associated Press, Reuters), altele, precum CNN si The New York Times au relatari de la proprii corespondenti. Tonul general al stirilor este unul prapastios: jurnalisti straini considera masurile de austeritate paneuropene adoptate pentru contracararea crizei drept cauza principala a votului de neincredere din parlamentele Romaniei si Cehiei (unde guvernul Petr Necas a supravietuit motiunii de cenzura).

The New York Times considera ca daramarea guvernului Ungureanu 'arunca Romania in criza, cu perspectiva unui sir de luni de zile cu incertitudini politice si economice'. La momentul redactarii corespondentei (din Paris!), jurnalistul american se baza pe opinii ale analistilor dinaintea nominalizarii lui Victor Ponta, ca prim ministru. Conform acestor opinii, procesul de constituire a unui nou guvern functional in Romania ar putea fi mult intarziat.

The Wall Street Journal arata ca parlamentarii care au parasit arcul guvernamental au cautat sa se distanteze de programul nepopular de reducere a cheltuielilor bugetare si de 'acuzatiile de coruptie si clientelism politic care au generat manie in populatie'. Corespondentul Gordon Fairclough considera ca motiunea de cenzura 'ridica un semn de intrebare asupra dorintei politicienilor romani de a ramane fermi in privinta aplicarii masurilor dureroase necesare redresarii financiare'.

Si The Washington Post noteaza ca partidele de Opozitie au reusit sa preia controlul parlamentar bazandu-se pe valul de nemultumire in populatie generat de 'masuri de austeritate dure si coruptie'. Atat in Romania, cat si in Cehia, protestele stradale au avut o amploare necunoscuta de la caderea comunismului, in 1989, se arata in corespondenta Associated Press, preluata de Washington Post.

CNN noteaza ca este a doua schimbare de guvern in Romania, in 2012, dupa ce cabinetul Ungureanu a fost instalat in urma masivelor si prelungitelor proteste de strada de la inceputul anului. 'Cabinetul Ungureanu a fost acuzat de lipsa de transparenta in vanzarea resurselor naturale si in transferul preferential al fondurilor catre autoritatile locale controlate de partidele de guvernamant', precizeaza CNN. In stirea prezentata de principalul post de stiri al planetei, numele noului premier este scris de trei ori corect 'Ponta' si de doua ori 'Porta'. CNN il citeaza si pe fostul presedinte Ion Iliescu, conform caruia ar fi fost mai oportun un guvern 'independent', pana la alegerile din noiembrie.

'Romania, a doua cea mai saraca membra a Uniunii Europene, a taiat salariile si a crescut impozitele pentru a aseza economia pe o baza mai solida. Dar austeritatea a fost o piedica in calea redresarii economice si a scurtat existenta guvernului condus de Mihai Razvan Ungureanu', se arata in stirea Reuters, preluata de Chicago Tribune.

×