x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Presa internaţională: Referendumul ar putea fi invalidat datorită prezenţei reduse la vot

Presa internaţională: Referendumul ar putea fi invalidat datorită prezenţei reduse la vot

29 Iul 2012   •   22:03
Presa internaţională: Referendumul ar putea fi invalidat datorită prezenţei reduse la vot

Presa internationala a preluat primele rezultate ale exit-poll-urilor de la referendumul pentru demiterea presedintelui suspendat Traian Basescu si declaratiile politicienilor romani, titrand ca rezultatul poate fi invalidat din cauza ratei participarii la vot.

Agentia France Presse preia primele declaratii facute de presedintele suspendat Traian Basescu, presedintele interimar Crin Antonescu si premierul Victor Ponta.

"Presedintele roman suspendat Traian Basescu a afirmat duminica seara ca a evitat destituirea, romanii respingand, conform acestuia, «lovitura de stat» a majoritatii de centru-stanga impotriva sa prin neparticiparea la vot in numar suficient pentru validarea referendumului privind plecarea sa", titreaza AFP, stirile transmise de agentie fiind preluate de numeroase publicatii francofone.

"Premierul roman Victor Ponta a apreciat duminica ca nimeni nu poate «ignora vointa» a milioane de persoane care au votat in cadrul referendumului pentru destituirea presedintelui Traian Basescu, a carui validitate este inca incerta", mai scrie agentia France Presse, preluand declaratiile premierului roman.

De asemenea, AFP preia declaratiile presedintelui interimar Crin Antonescu, titrand ca "majoritatea de centru-stanga va respecta deciziile Curtii Constitutionale chemata sa valideze sau nu referendumul pentru destituirea sefului de stat suspendat Traian Basescu".

Bloomberg titreaza: "Referendumul pentru suspendarea presedintelui este invalid, arata exit-poll-urile. Presedintele roman Traian Basescu a supravietuit unei a doua tentative de destituire in cinci ani dupa ce un boicot al votantilor a invalidat referendumul organizat de premierul Victor Ponta pentru eliminarea lui Basescu".

Agentia de presa Reuters titreaza la randul sau: "Presedintele roman si-ar putea pastra pozitia pe baza participarii reduse. Participarea redusa la referendumul de sambata pentru destituirea presedintelui roman Traian Basescu pare probabila sa impiedice eforturile adversarilor sai de a il elimina din functie".

Postul de televiziune CNBC preia in pagina electronica rezultatele exit-poll-ului organizat de Operations Research si transmis de postul Realitatea TV conform carora 87 la suta dintre participantii la referendum "au votat pentru destituirea presedintelui Traian Basescu, insa participarea redusa ar putea invalida referendumul".

BBC News titreaza: "Presedintele roman Traian Basescu pare sa fi supravietuit unui referendum privind suspendarea sa. La inchiderea sectiilor de vot cifrele aratau o participare mai mica de 50 la suta, cifra necesara pentru validarea rezultatelor".

×
Subiecte în articol: referendum presa internationala