x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Presa Moscovei se dezlănţuie împotriva spionilor ruşi arestaţi în SUA

Presa Moscovei se dezlănţuie împotriva spionilor ruşi arestaţi în SUA

de Mihaela Matachita    |    11 Iul 2010   •   00:00

Presa şi specialiştii din Rusia fie ironizează amatorismul spionilor ruşi arestaţi la sfârşitul lui iunie în Statele Unite, care foloseau alfabetul Morse pentru a transmite informaţii publice şi îşi postaseră fotografiile pe Facebook, fie îi acuză că erau nişte escroci, a relatat AFP duminică.
 
Toată povestea "aceasta are aerul unei farse. Fie nu este spionaj, fie spionii au lucrat neglijent", rezuma Mihail Liubimov, colonel în serviciul rus de informaţii externe pentru cotidianul Komsomolskaia Pravda.

Presa rusă abundă în detalii despre activităţile celor zece ruşi, majoritatea cu identităţi false, schimbaţi vineri cu patru ruşi acuzaţi de spionaj în favoarea Statelor Unite şi Marii Britanii. Când Juan Lazaro s-a plâns soţiei sale jurnaliste Vicky Pelaez că Centrul nu are încredere în informaţiile sale pentru că nu au surse explicite, ea l-a sfătuit să dea "numele unui om politic american oarecare". Unii dintre ei vorbeau engleza cu accent rusesc, foloseau mijloace de comunicare arhaice cum ar fi codul Morse, cerneală invizibilă, făceau schimb de rucsacuri portocalii identice pentru a transmite paşapoarte false sau pentru a ascunde bani într-un parc, marcând locul cu o sticlă. Ei organizau întâlniri în aşa fel încât Biroul Federal de Investigaţii (FBI) le-a putut înregistra audio şi video contactele. Au fost supravegheaţi 24 de ore din 24.

Iulia Latînina de la postul de radio Ecoul Moscovei susţine că aceşti spioni erau "o reţea internaţională de escroci care deturna bugetul rus sub pretextul spionajului".

Printre agenţi sunt o jurnalistă, o casnică, dar şi tânăra Anna Chapman (28 de ani). Prezenţa acestei fete cu părul roşcat şi poze postate pe Facebook  a adăugat savoare cazului. Nu se ştie clar la ce fel de informaţii secrete ar fi putut avea ea acces, dar detaliile vieţii sale sexuale, ilustrate cu fotografii, au fascinat presa internaţională.

"Fotografii în reţele de socializare, interviuri, este bizar (din partea unui agent), este cel mai puţin din ceea ce putem spune (...). Este lipsă de profesionalism", aprecia Ghevork Vartanian, fost spion, erou al URSS, într-un interviu acordat cotidianului Trud.

"În acest scandal este prea multă mascaradă. Povestea «James Bond girl» este ridicolă, este evident că nu este spioană", afirma şi Igor Atamanenko, agent de contraspionaj, pentru Komsomolskaia Pravda. În opinia lui, ceea ce el califică drept "Bollywood" ar putea servi ca acoperire pentru o reţea mai solidă. 

Pentru sute de specialişti ca Vladimir Efimovici, fost agent de informaţii militare, ar putea fi vorba despre o acţiune deliberată pentru a discredita serviciile ruse.
"Aceşti spioni sunt ridicoli, dar sunt reali. Faptul că au fost schimbaţi o dovedeşte. Au lucrat prost şi vor cădea capete" în SVR (serviciul rus de informaţii externe), aprecia expertul independent în probleme de apărare Pavel Felgenhauer.

Nikolai Petrov, de la centrul Carnegie din Moscova, spune că această afacere "suprarealistă" ilustrează o criză în cadrul serviciilor speciale ruse. "Această pretinsă reţea lasă impresia de lipsă de profesionalism. Ei ar fi trebuit să strângă informaţii despre starea de spirit a elitelor şi să aibă acces la persoanele care iau decizii, ceea ce este incompatibil cu modul lor de viaţă", a declarat el pentru AFP.

"Am văzut în Rusia o imitaţie de imperiu (în timpul preşedinţiei lui Vladimir Putin - n.r.). Avem o imitaţie de spionaj", conchide Iulia Latînina.

×
Subiecte în articol: externe