x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Presa străină: Pauză de respiraţie în lupta pentru putere de la Bucureşti?

Presa străină: Pauză de respiraţie în lupta pentru putere de la Bucureşti?

de Istvan Deak    |    17 Dec 2012   •   19:23
Presa străină: Pauză de respiraţie în lupta pentru putere de la Bucureşti?
Preşedintele român şi-a desemnat rivalul premier.
Preşedintele român, Traian Băsescu, l-a însărcinat luni pe rivalul său, premierul Victor Ponta, cu formarea unui nou Guvern, înlăturând astfel temerile în legătură cu o nouă criză politică în cel mai tânăr dintre statele membre ale UE”, anunţa, imediat după consultările de la Cotroceni, agenţia France Presse.

“Coaliţia de centru-stânga condusă de Ponta, USL, a obţinut o victorie zdrobitoare la legislativele din 9 decembrie, cu peste 60% dintre voturi. 'Dat fiind faptul că reprezentanţii partidelor politice care au participat luni la consultările de la Cotroceni au formulat o singură propunere, Băsescu l-a desemnat pe Victor Ponta drept candidat la postul de premier', a anunţat Preşedinţia într-un comunicat. Preşedintele a lăsat să se înţeleagă în mai multe rânduri că nu îl va numi din nou premier pe Ponta, calificându-l drept 'mitoman', dar numeroşi analişti au estimat că un refuz de a-l nominaliza ar fi un abuz de putere care ar cufunda România într-o nouă criză după tulburările politice din vară”, comentează AFP. Agenţia franceză remarcă faptul că Băsescu “a evitat să anunţe personal desemnarea noului premier, lăsând biroul său de presă să difuzeze un simplu comunicat”. Comentariul agenţiei France Presse a fost preluat şi de publicaţiile franceze Le Point, Liberation şi Le Novel Observateur.

Şi agenţia de presă italiană ANSA anunţă că preşedintele român, conservatorul Traian Băsescu l-a însărcinat pe social-democratul Victor Ponta să formeze Guvernul, după victoria zdrobitoare în alegeri a coaliţiei de centru-stânga conduse de Ponta în alegerile de duminică, 9 decembrie. Agenţia scrie că astfel s-a evitat naşterea unei noi crize politice în România.

Evitarea unei noi crize
Şi Euronews observă că la opt zile de la victoria USL în alegeri, şeful Guvernului în exerciţiu a fost numit din nou premier, acest lucru neconstituind o surpriză: “Victor Ponta îşi succede lui însuşi la şefia Guvernului”. “Preşedintele de centru-dreapta Traian Băsescu va trebui să coabiteze cu inamicul său până în 2014, când urmează să aibă loc următoarele alegeri prezidenţiale. Dar, pentru a evita acuzaţiile de fraudă şi mai ales pentru a nu cufunda ţara într-o nouă criză politică majoră, şeful statului s-a văzut obligat să-şi calce pe inimă şi să-l desemneze pe rivalul său în postul de premier. Adică pe acelaşi om care a încercat în zadar în vară să-l destituie”, notează Euronews.

“Pauză de respiraţie în lupta pentru putere de la Bucureşti? După victoria clară a USL, Băsescu l-a desemnat din nou pe Victor Ponta pentru formarea unui nou Guvern”, scrie şi cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung.

“Duşmanul în Cabinet”
Pagina de internet a televiziunii germane ARD titrează: ”Duşmanul în Cabinet”. “După victoria clară a USL în România, preşedintele Băsescu l-a desemnat pe Victor Ponta pentru funcţia de premier. Cei doi au fost implicaţi în ultima lună într-o luptă amară pentru putere. Ponta l-a adus pe Băsescu în faţa unui referendum, însă când acesta a eşuat, a încercat să schimbe rezultatul la Curtea Constituţională, dar degeaba. Băsescu s-a răzbunat printr-o campanie anti-Ponta la alegerile parlamentare. Băsescu nu a avut alternativă decât Victor Ponta. România are nevoie de o perioadă de linişte ferită de conflicte, ură şi răzbunări. Ponta are la dispoziţie 10 zile să îşi formeze Cabinetul, însă spaţiul său politic este limitat. În campanie el a promis că va întrerupe politica de austeritate, că vor scădea taxele şi vor creşte salariile. Într-o economie fără o creştere semnificativă este aproape imposibil acest lucru. România este obligată să continue negocierile cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) pentru un nou acord de împrumut”, scrie şi tagesschau.de.

Handelsblatt anunţă că “Ponta  a fost din nou desemnat pentru formarea Guvernului. Războiul pentru putere dintre Ponta şi Băsescu pare încheiat”.
“În ciuda războiului susţinut, Băsescu l-a desemnat pe Ponta pentru funcţia de premier. Înainte de alegeri, preşedintele l-a numit pe premier 'porc' şi 'mincinos notoriu' şi a lăsat de înţeles că nu îl va nominaliza pentru formarea noului Guvern. Conflictul dintre cei doi a escaladat în vară când Ponta a încercat debarcarea lui Băsescu”, comentează şi Freie Presse.
Hamburger Abendblatt plusează, scriind că “Băsescu l-a desemnat pe rivalul său istoric pentru funcţia de premier”.

Fără contracandidat
Cotidienele austriece Die Presse, Der Standard, Wirtschaftsblatt, citând agenţia de presă APA, notează, la rândul lor: “Ponta este noul fost premier. Ponta a fost singura propunere pentru funcţia de premier. El a fost susţinut de partidele din USL, dar şi de UDMR şi de reprezentanţii minorităţilor naţionale. Băsescu nu a avut de ales şi a trebuit să accepte voinţa poporului, deşi ameninţase că nu îl va nominaliza pe Ponta. Premierul a catalogat desemnarea sa drept o simplă formalitate, în timp ce PP-DD a solicitat demisia preşedintelui, pe motiv că nu s-a ţinut de cuvânt”.

Portalul de ştiri din Ungaria 168ora.hu dă un titlu zglobiu informaţiei de la Bucureşti: “Şi în România va fi Victor prim-ministru”. Cu referire, desigur, la numele premierului român, care este acelaşi cu cel al premierului ungar Viktor Orban.
“Ponta, nimeni altcineva”- remarcă şi origo.hu.

La rândul său, cotidianul ungar Nepszabadsag scrie că “Ponta rămâne premier. Preşedintele a pus capăt nesiguranţei care a domnit în România după alegerile din 9 decembrie. Rămâne de văzut dacă premierul va coopta şi UDMR la guvernare”. Articolul a fost postat online înainte de anunţul de la Bucureşti potrivit căruia în cele din urmă UDMR nu a fost cooptată la guvernare. În fine, şi Magyar Nemzet anunţă: “Nu a avut contracandidat. Ponta e alesul!”, dând detalii despre nominalizarea făcută la Cotroceni de preşedintele Traian Băsescu.
“Jose Manuel Barroso transmite în mesajul de felicitare adresat în urma alegerilor parlamentare din România două lucruri importante, şi anume preşedintelui Traian Băsescu să îl nominalizeze din nou pe Victor Ponta premier, iar acestuia să colaboreze cu preşedintele”, scria, înainte de nominalizarea lui Băsescu, portalul EurActiv.com, adăugând că în vară cei doi au fost implicaţi într-o confruntare dură, iar Băsescu a anunţat că nu îl va nominaliza ca premier.

“Mesajul transmis din partea Comisiei Europene (CE) îl felicită pe Ponta, liderul Uniunii Social-Liberale (USL) pentru victorie. Barroso afirmă că abia aşteaptă să coopereze cu amândoi, Ponta şi Băsescu. 'Poporul român a ales în mod democratic. Preşedintele Barroso abia aşteaptă să coopereze cu premierul Ponta şi cu preşedintele Băsescu, în următorii ani, pentru a promova reforme necesare în România şi în interesul Europei", se arată în mesaj. Atent formulat, acesta îndeamnă ambele părţi la reţinere. În contextul în care Ponta apare ca învingător clar în alegeri, se pare că CE vrea ca Băsescu să respecte rezultatul alegerilor şi să îl nominalizeze ca premier. Însă Bruxelles-ul a transmis totodată USL că aşteaptă să coopereze cu Băsescu în 'anii următori'", scria EurActiv.

×
Subiecte în articol: Victor Ponta traian basescu USL