x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Presa turcă scrie despre implicarea prințului moștenitor saudit în asasinarea jurnalitului Khashoggi

Presa turcă scrie despre implicarea prințului moștenitor saudit în asasinarea jurnalitului Khashoggi

22 Oct 2018   •   16:03
Presa turcă scrie despre implicarea prințului moștenitor saudit în asasinarea jurnalitului Khashoggi
Sursa foto: Amber I. Smith

Presa turcă a publicat luni noi informaţii care-l implică pe prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman în uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi, relatări ce vin cu o zi înaintea unor dezvăluiri promise de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, relatează AFP. 

Potrivit unui articol apărut în cotidianul turc Yeni Safak şi intitulat 'Se strânge laţul în jurul prinţului moştenitor', bărbatul prezentat drept şef al unui comando saudit, alcătuit din 15 agenţi trimişi la Istanbul pentru a-l ucide pe ziarist, a fost după 'asasinat' în contact direct cu biroul lui Mohammed bin Salman, telefonându-i de patru ori şefului acestui birou, Bader Al-Asaker, un alt apel fiind înregistrat către 'un număr american' ce ar putea fi acela al lui Khaled bin Salman, fratele prinţului moştenitor şi ambasador în SUA. 

Şeful acelui comando ar fi Maher Abdulaziz Mutreb, un apropiat al prinţului moştenitor saudit, el fiind văzut în imaginile de pe camerele de supraveghere venind la consulatul saudit şi apoi la reşedinţa consulului pe 2 octombrie, ziua dispariţiei jurnalistului. 

Potrivit cotidianului Hurriyet, imediat ce a intrat în consulat, Jamal Khashoggi a fost condus în biroul consulului, unde a fost 'strangulat' de către agenţii saudiţi, totul durând 7-8 minute. Ulterior, conform aceleiaşi publicaţii, corpul jurnalistului a fost 'tăiat în 15 bucăţi' de către un medic legist membru al comandoului saudit, corpul dezmembrat fiind apoi scos din consulat şi dus într-un loc necunoscut din Istanbul. 

După negări constante, ministrul saudit de externe Adel al-Jubeir a recunoscut duminică uciderea jurnalistului, dar a făcut referire la o 'operaţiune neautorizată' de autorităţile de la Riad. Însă declaraţiile pline de contradicţii ale saudiţilor nu fac decât să amplifice scepticismul. A fost anunţată la Riad şi demiterea unor responsabili din serviciile secrete saudite şi arestarea unor 'suspecţi', dar acestea sunt văzute mai degrabă ca o încercare de a căuta ţapi ispăşitori pentru a-l absolvi de responsabilitate pe Mohammed bin Salman.

AGERPRES

×