x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Preşedintele Ecuadorului: Soluţia transferării lui Snowden se află în mâna Rusiei

Preşedintele Ecuadorului: Soluţia transferării lui Snowden se află în mâna Rusiei

30 Iun 2013   •   14:06
Preşedintele Ecuadorului: Soluţia transferării lui Snowden se află în mâna Rusiei
Sursa foto: SERGEY DOLZHENKO/EPA

Preşedintele Ecuadorului, Rafael Correa, a declarat sâmbătă că "soluţia" transferării fugarului american Edward Snowden, blocat la Moscova după ce a cerut azil politic autorităţilor de la Quito, se află "în mâna autorităţilor ruse" - transmite Mediafax.

"În vederea examinării acestei cereri de azil, el trebuie să se afle pe teritoriul ecuadorian. Pentru moment, soluţia, destinaţia lui Snowden, se află în mâna autorităţilor ruse", a declarat Correa într-un interviu pentru postul ecuadorian de televiziune Oromar.

Autorul unor dezvăluiri considerate "explozive" despre programe americane de supraveghere a comunicaţiilor, Snowden este blocat de o săptămână în zona de tranzit pe un aeroport din Moscova, după ce a venit de la Hong Kong şi după ce paşaportul i-a fost anulat de către Statele Unite, care cer extrădarea sa pentru spionaj.
Fostul colaborator al Agenţiei Naţionale americane pentru Securitate (NSA) a solicitat, din capitala rusă, azil politic în Ecuador, o ţară care i-a acordat azil, în urmă cu un an, în ambasada din Londra, fondatorului site-ului WikiLeaks Julian Assange, considerat o altă "oaie neagră" de către Washington, după ce acesta a divulgat sute de mii de telegrame americane confidenţiale.

"Nu am căutat această situaţie. Snowden se află în contact cu Assange, care i-a recomandat să ceară azil politic Ecuadorului", a continuat Correa, un lider socialist ce întreţine relaţii tensionate cu Casa Albă.
"Dacă ajunge pe teritoriul ecuadorian, vom soluţiona cererea sa, aşa cum am procedat şi în cazul lui Assange", a adăugat preşedintele ecuadorian, subliniind că "în acest caz, se va cere opinia Statelor Unite".

Anterior, Correa a dezvăluit sâmbătă că vicepreşedintele american Joe Biden l-a contactat telefonic, cu o zi înainte, cu scopul de a pleda în favoarea extrădării în Statele Unite a tânărului informatician american, în vârstă de 30 de ani.

×